• llax
    #3
    Az igazán nagy bevételek nem a fejlődő országokból várhatók. Épp ellenkezőleg.

    Most próbáld meg elfelejteni a hazai helyzetet. Azt, ahová "digitális felzárkóztatás" címszó alatt ömlik az EU-s támogatás a telekom szektorba, így olyan helyekre is kiépítik mind a mobilhálózatokat, mind a helyhez kötött szolgáltatásokat, ahová a szolgáltatóknak önerőből nem lenne gazdaságos, soha nem térülne meg. Ezek miatt a 3G és feletti mobil illetve a helyhezkötött szélessávú szolgáltatások (vidéki) elérhetőségével a világ elitjében vagyunk, a nyugati világ nagy részét is megelőzzük - a minőség most más téma.

    Ott a fejlett országok többsége, ahol kezdetektől máig piaci alapon működnek a szolgáltatók. Sokkal több embernek hozzáférhetetlenek a szélessávú szolgáltatások, mint Magyarországon, mivel soha nem térülne meg a szolgáltatóknak ezek kiépítése a nagyobb településektől távoli, ritkán lakott (tanya / farm jellegű) helyeken. Nekik a 99EUR/99USD havidíj bagó tétel, ahogy a készülék is. Nem kizárt, hogy a kezdeti 1-2 évben több texasi farmról lesz előfizetés, mit teljes Afrikából... Csak az USA-ból több 100e előfizető várható és több 10e külön-külön Kanadából, Ausztráliából, nyugat-Európából és mindenféle, turisztikailag kedvelt helyről, már az első teljes évben. Százezrek a közel-kelet fejlettebb országaiból. Az egyéni előfizetők mellett rengeteg céges, mobil és katonai is várható (bányák, olajkutak, kutatóállomások, hajózás, légiközlekedés, katonai gyakorló és békefenntartó kitelepülések). Milliós nagyságrendben várhatók előfizetők a fejlődő országok nélkül is.

    Aztán jönnek a közepesen fejlett országok vidéki területei, ott már drágának számít a mostani áron, de a legtöbb ügyfél ezekről a helyekről várható. Dél-Amerika, kelet-Európa, a távol-kelet nyitottabb országai. Összességében (több éves távlatban) több tízmillió előfizető várható ezekről a helyekről.

    A fejlődő országokban csak ezek után jöhet a tömeges használat, kezdetben inkább csak a közületi és az "elit" felhasználók lesznek jelen (amíg a nyugati világban aprópénz a 99USD, addig az afrikai nép többsége számára kész vagyon). Miután a kezdetektől jelen lévő felhasználók már kifizették a kezdeti beruházásokat és készülékekből is jönnek a többedik generációs és a tömeggyártás (+a sokkal jobb lefedettség) miatt sokkal olcsóbb kiadások, jöhetnek a kisebb, olcsóbb csomagok is, amit a fejlődő országok civilizáltabb részein, átlagtól kicsivel jobban élő lakosság megengedhet magának (ez még mindig csak pl. Afrika lakosságának töredéke, de már tízmilliókról van szó...).