Berta Sándor

Világszerte elérhető lesz szeptembertől a Starlink

A visszajelzésekből úgy tűnik, hogy a műholdas internetelérésekre nagy kereslet van.

A SpaceX társasághoz tartozó Starlink bejelentette, hogy a műholdas internetszolgáltatása várhatóan szeptembertől világszerte elérhető lesz. Gwynne Shotwell, a vállalat vezetője kijelentette, hogy azt követően az egyes országokban is meg akarják szerezni a működéshez szükséges engedélyeket. A Starlink eddig kereken 1800 műholdat juttatott fel a világűrbe. A menedzser közölte, hogy beüzemelésük után lehetővé válik a folyamatos globális internetlefedettség biztosítása. A cég összesen 12 000 műhold pályára állítását tervezi és ehhez közel 10 milliárd amerikai dollárt invesztált be.

Jelenleg már 11 államban, többek között Ausztriában zajlanak a béta tesztek, de az ajánlat csak korlátozottan elérhető. A havidíj 99 euró, míg a vételi egység közel 500 euróba kerül. Az ugyanakkor egyelőre kérdéses, hogy a felhasználók mennyire lesznek készek a 50-150 Mbit/s-os adatátviteli sebességű kapcsolatért ennyi pénzt kifizetni. A Starlink májusig a saját adatai alapján világszerte félmillió előrendelést kapott és úgy vélte, hogy a szolgáltatás népszerű lehet a távoli régiókban, valamint az autótulajdonosok, a hajózási és a légi társaságok körében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • llax #3
    Az igazán nagy bevételek nem a fejlődő országokból várhatók. Épp ellenkezőleg.

    Most próbáld meg elfelejteni a hazai helyzetet. Azt, ahová "digitális felzárkóztatás" címszó alatt ömlik az EU-s támogatás a telekom szektorba, így olyan helyekre is kiépítik mind a mobilhálózatokat, mind a helyhez kötött szolgáltatásokat, ahová a szolgáltatóknak önerőből nem lenne gazdaságos, soha nem térülne meg. Ezek miatt a 3G és feletti mobil illetve a helyhezkötött szélessávú szolgáltatások (vidéki) elérhetőségével a világ elitjében vagyunk, a nyugati világ nagy részét is megelőzzük - a minőség most más téma.

    Ott a fejlett országok többsége, ahol kezdetektől máig piaci alapon működnek a szolgáltatók. Sokkal több embernek hozzáférhetetlenek a szélessávú szolgáltatások, mint Magyarországon, mivel soha nem térülne meg a szolgáltatóknak ezek kiépítése a nagyobb településektől távoli, ritkán lakott (tanya / farm jellegű) helyeken. Nekik a 99EUR/99USD havidíj bagó tétel, ahogy a készülék is. Nem kizárt, hogy a kezdeti 1-2 évben több texasi farmról lesz előfizetés, mit teljes Afrikából... Csak az USA-ból több 100e előfizető várható és több 10e külön-külön Kanadából, Ausztráliából, nyugat-Európából és mindenféle, turisztikailag kedvelt helyről, már az első teljes évben. Százezrek a közel-kelet fejlettebb országaiból. Az egyéni előfizetők mellett rengeteg céges, mobil és katonai is várható (bányák, olajkutak, kutatóállomások, hajózás, légiközlekedés, katonai gyakorló és békefenntartó kitelepülések). Milliós nagyságrendben várhatók előfizetők a fejlődő országok nélkül is.

    Aztán jönnek a közepesen fejlett országok vidéki területei, ott már drágának számít a mostani áron, de a legtöbb ügyfél ezekről a helyekről várható. Dél-Amerika, kelet-Európa, a távol-kelet nyitottabb országai. Összességében (több éves távlatban) több tízmillió előfizető várható ezekről a helyekről.

    A fejlődő országokban csak ezek után jöhet a tömeges használat, kezdetben inkább csak a közületi és az "elit" felhasználók lesznek jelen (amíg a nyugati világban aprópénz a 99USD, addig az afrikai nép többsége számára kész vagyon). Miután a kezdetektől jelen lévő felhasználók már kifizették a kezdeti beruházásokat és készülékekből is jönnek a többedik generációs és a tömeggyártás (+a sokkal jobb lefedettség) miatt sokkal olcsóbb kiadások, jöhetnek a kisebb, olcsóbb csomagok is, amit a fejlődő országok civilizáltabb részein, átlagtól kicsivel jobban élő lakosság megengedhet magának (ez még mindig csak pl. Afrika lakosságának töredéke, de már tízmilliókról van szó...).
  • MerlinW #2
    Így van, Starlink alapvetően a fejlődő országok számára készült és ott is az állami intézmények részére (iskolák, szervek, stb). És persze ahogy írtad, mindenki más számára akik szeretnének netet, de nem elérhető számukra, nincs kiépítve, stb. Ezentúl pl. lehet egyszerűen segítséget kérni hegyi magaslatokról, sivatag / óceán közepéről, mindenhonnan.
  • asgh #1
    "Az ugyanakkor egyelőre kérdéses, hogy a felhasználók mennyire lesznek készek a 50-150 Mbit/s-os adatátviteli sebességű kapcsolatért ennyi pénzt kifizetni."

    Ahol egyáltalán nincs net és jó eséllyel nem is lesz, ott többet is hajlandóak lesznek kipengetni érte.
    Ezen kívül ha a késleltetést sikerül nagy távolságokra az üvegkábel alá szorítani, akkor csak az üzleti előfizetőkből összejöhet 10-15 milliárd dollárnyi bevétel. Évente.