• noland
    #215
    Szeretem a számokat, a matekot, de viszonylag komplex feladatokat 5x annyi idei tart kiszámolnom, mint egy profinak :)

    "Nem érted a lényeget: amit papi oldalon elnézel azt a másik oldalon nem akarod, ez a gond a megközelítéseddel (kettős mérce)."
    Én csak az mondom, hogy egy pap vagy szerzetes sokkal tudatosabb az életben.

    "Tehát akkor ha tudatosan megölsz valakit akkor az felmentés, ha véletlenül akkor bűnös? Ez nagyon nem így van."
    Nem, mert egy szerzetes az életben tudatos, egy gyilkos meg abban a pillanatban és abban a cselekedetben csak. Egy tudatos ember soha nem ölne.

    "Itt nem tudni mire reagáltál, kronológiailag nem passzol. Idézd be hogy mire reagálsz úgy ahogy én."
    Ezt tárgyaljuk már máshol is.

    "Ha ki-be kapcsolhatató akkor nem száműződ a 22h utáni sávba a melegeket sem."
    Ha csak állna és magyarázna az más történet lenne, lehet. A pap sem csinál csodákat, vagy ha mégis ilyet tenne, akkor az nekem "büdös" lenne és elkapcsolnék.

    "Ne feledd eleve hogy <18-as sávban vagyunk, amit mondasz az garantáltan nem áll egy 17 évesre. Meg eleve a reverendás is ugyanolyan furcsa szerzet mint a szivárványos."
    Furcsa szerzet az lehet, úgy is néz ki mint aki nemrég kelt ki a szalmabálából. De amit mondd az méginkább elvont lehet.

    "Csinálhatnak egyházi iskolát, szedjenek tandíjat, fogadják el a tantervet,"
    Ha jól értem amit mondasz az az, hogy mivel államilag támogatott ezért a rendszer zárt? lesz és önfenntartó. Ami részben igaz, de annyiban kifelé mutat, hogy kegyelmre, mások megértésére, megbecsülésére és univerzális realitásra nevel.
    Összevontam úgy látszik két hozzászólást és arra reagáltam.

    "A valóság az hogy a hívők (isten országának polgárai) a birkák, kevesebb a személyes szabadságuk, kevésbé gondolkoznak kritikusan nem merik megkérdőjelezni a szent írást, ahogy te sem. Sőt a hibákat inkább próbáljátok eltusolni. Miért nem lehet elfogadni hogy akik írták az egy gyarló emberek volt akik tévedetek?
    Tehát az irány rossz. Éppen hogy távolodni kell ’isten országától’ a liberális irányba ahol mindenki a lehető legnagyobb személyes szabadságot kapja."
    Igazából Isten országáért meg kell küzdeni, nem csak rámondjuk, hogy ott vagyunk és jól van. Ez szabad akaratból és a szabad akaratért történik.

    "Ezen logika mentén mondják a muszlimok is hogy Jézus nem bírhatott isteni hatalommal. Az meg hogy mi a másik, az indefinit, Jézus egyben másik is."
    Jézus Isten emanációja, nincs elválasztva tőle. Viszont ennek teljes tudatában van.

    "hogy ha akkora követ teremt mint önmaga, akkor már nincs hova felemelni"
    Mondhatjuk hogy ez ugyanaz akkor hogy isten nem tud másik istent teremteni. Ez egyébként hol van leírva? Ui. én azt látom hogy pl. az óegyiptomiaknál ebből nem volt semmi gond.
    Igen, ott nem volt gond. Passz, lehet, hogy akkor még tudott teremteni istent, de aztán rájött, hogy egy is elég magából. Meg aztán ha ketten lennének csak kritizálgatnák egymást és eszük ágában sem lenne teremteni :) Ez egyébként nem a Bibliából van, ahogy a mérete, illata, vagy szine sincs meghatározva.

    "Melyiket teremtette a saját képére?"
    Igen, ravasz. Ez a "saját képére teremtette.." egy metafóra, egy költő kép. Nem mondtam, hogy azt gondolnám, hogy varázsütésre teremtett mindent, aztán megpihent. Inkább úgy gondolnám, hogy bizonyos struktúrákat teremtett, vagy meta-struktúrákat, amik az ereje által összeszerveződtek. És mintegy kódolva volt bele az ember és megyannyi lény.

    "És ugyanez igaz a katolikus papokra is, tipikusan ugyanolyan gyarló emberek ők is."
    A papok is gyarlók, mint minden ember. De tudatosabbaknak kellene lenniük elméletileg, legalábbis ez a "szakmájuk", ezt az utat járják.

    11. Nem látom hogy ez bármire is válasz lenne. Ez volt az állítás:
    "Én azt akarom hogy senki ne állíthasson olyat hogy valami valós, ha azt nem tudja bizonyítani. mivel ez a ’fogyasztók’ megtévesztése. Én sem árulhatok kenőcsöt azzal hogy csodatévő, ha ezt nem tudom bizonyítani. Az egyház se adja úgy el a portékáját hogy isteni csoda, ha ezt nem tudja bizonyítani."
    Jézus személyes, benned, bennem történik. Ennek a felismerése a kérdés.

    "Tehát a pap azt mondja tegyék a Fideszre, és a többségük gondolkodás nélkül birkamód oda is teszi(ezért mondta neki). Ez akkor így rendben van?"
    Természetesen nincsen rendben, és én arra utaltam, hogy sokan megkérdőjelezik majd ezt. És oda teszik az X-et, ahova a szivük vezeti őket. Én is ha megtudom a kérdéseket, alaposan átgondolom.

    "Nincs ilyen, sokat vizsgálták már, az összes ilyen telepatikus kapcsolatra vonatkozó kísérlet kudarc lett. Ahányszor eltalálod, annyiszor el is hibázod, statisztikai mértékű sokaságban már nem látszik a különbség. Az emberi psziché sajátja, hogy a pozitív eseménynek nagyobb jelentőséget tulajdonít, megjegyzi."

    Nem tudok ehhez nagyon hozzáfűzni mit, nem ismerem a statisztikákat, a módszereket, a mintavételt. De azt tudom, hogy nekem több ilyen élményem ill. álmom és. megérzésem volt, amik némelyike elég komplex tartalommal rendelkeztett ahhoz, hogy véletlen legyen és bejött. Tinédzserként pl. osztálytársammal Zehner kártyásat játszottunk és bőven statisztika feletti egyezések lettek. És nem gondolnám, hogy én hű de nagyon érzékeny lennék, de tényleg lehetnek "látók" meg annyi sarlatán is, de az más dolog.
    A tudatosság mértéke különböző lehet, ahogy pl. élnek emberek a budapesti Hős utcában, ha ismered tudod miről beszélek és vannak több egyetemen tanitó professzorok is. Azt gondolom, hogy a tudatosságnak jelentősége van, a szent könyveket ilyen emberek irták, talán ők is gyarlók voltak, de csak elenyésző mértékben.

    "Jaja, a tipikus hogy a könnyebb végén akarod megfogni a dolgot, csak ebben a vitában erre senki nem kíváncsi, nem arra kérdeztem rá, tehát meg is tarthatod magadnak. Végső soron akkor nem tudod feloldani az ellentmondást miszerint a teremtő isten fia nem Jézus Krisztus hanem Honszu."
    Feloldottam fent. Bár a kooperációs készség a fontos, talán néha tényleg érdemes a különbségekre is vetni egy pillantást.

    "Mert a fejlődést ez biztosítja, ez hozza ki a hibákat. A mindenki elfogad egy hazugságot nagyon rossz minta, főleg plasztikus gyermeki agy kapcsán. Ezért próbáljátok őket megfertőzni a hazugsággal, mert védtelenek vele szemben. Ez egy gerinctelen aljas módszer, szégyelném magam ha gyerekek átverése, megvezetése lenne a feladatom."
    Ok, legyünk kritikusak, de hova vezet mindez az életben? Ha mindig mindent megkritizálnánk akkor soha semmi nem lenne biztos. Megkritizálhatnánk a kritikus gondolkodást is. Vagy kérdezhetném azt, hogy ez valamiféle istenség, akinek mindig mindenhol helye van (és beleszólhat az életünkbe)? Amúgy én úgy látom, hogy ez csak elbizonytalanit, elbizonytalanodás állapota, melyet egy nézőpontváltozás utáni új, megerősödött nézőpont követ, de amit látunk az ugyanaz csak másképp.

    "Sajnos vannak, de mégis a fiatalok egyre kevésbé templomba járóak, bár ez nem az én hatásom, de azért legalább annyi pozitívum van a történetben."
    Többnyire 40 - 50 év körüli embereket, családokat ismerek a gyülekezetekben, de vannak fiatalabbak is.