• kvp
    #6
    "(mert nyilván nem ott van a repülő eszközben a bent az AI, hanem egy központban, ami vezérli a robotot"

    Egy sima mobiltelefon kepes egy ilyen minimalis tudasu AI-t futtatni. Gyakorlatilag beallitod, hogy milyen GPS koordinatak szerinti utvonalon jarorozzon es ha lat megfelelo meretu mozgo tagyat, akkor azt koveti es ha eleg kozel er hozza, akkor raveti magat. Ha eltunik a cel a latoterbol, akkor pedig visszater az utvonalara. Ha merul az aksi, akkor pedig leszall a megadott tolto pont mellett es kikapcsol. Egy sima 3000 forintos raspberry-be is szorult ennyi tudas (hozza valo kamera is van es i2c, spi vagy soros linken lehet a kereskedelmi dron motorvezerlojet iranyitani, a detonatort egy gpio-ra kotve, a felszallasi parancs es az utvonalterv ekkor wifi-n vagy a tolto/dokkolo soros vagy usb portjan adhato ki). Mint irtam a szoftver ehhez kozel 20 eve megvan es par eve mar az olcso hardver is elerheto. Az open source szofverek segitsegevel egy tehetsegesebb kozepiskolas is tud ilyen jarmuvet epiteni, csak a robbanoanyag (a kezigranat) nem szerezheto be boltbol. Eleg sok ilyen barkacs dron repult sziriaban is, bar ott tobbnyire wifi-s taviranyitassal, okostelefonrol kezzel vezetve es ott inkabb a sporolas miatt ledobtak rola a granatot.

    Egyebkent az ilyen fire and forget rendszerek nem annyira ritkak. Igy mukodik pl. a KUB legvedelmi raketa szukseg uzemmodja. Csak kilovod a levegobe, akar a celzoradar nelkuli szallitojarmurol es megkeresi a legnagyobb celt es megsemmisiti. Pontosan igy szedtek le az utasszallitot a donyeckiek az ukranoktol lopott szallitojarmuvon levo raketaval. Az elso ket probalkozasnal sikerult katonai gepet eltalalniuk, aznap az utasszallito mintja valamivel nagyobb volt mint a katonai szallitogepe. (Az ukanok azert hagytak ott a visszavonulaskor, mert ugyebar csak egy szallito /TEL, transporter, erector, launcher/ volt, a celkereso radar helyen daruval, egyebkent is rossz motoru, azaz mozgaskeptelen. Na most a donyeckiek kozott volt egy volt katona, aki tudta, hogy ha trelerre rakjak es azzal mozgatjak, akkor csak egy feltoltott aksi kell a vakon inditashoz. A raketa meg butan vegezte a dolgat, leszedte a legnagyobb celt, ami aznap pont a civil utasszallito volt.)

    Ezek az ongyilkos dronok nagyon butak, de mivel kb. egy repulo taposoakna tudasat hozzak, ezert igazabol nem is kell annyira okosnak lenniuk. A taposoaknak sem nezik meg, hogy akkor most jatszo gyerekek vagy az ellenseg lepett rajuk, csak felrobbannak. Lehet ilyen jarmuvet keszinti dronbol, modell repulobol, de akar egy taviranyitos jatekautobol is, szinte barmibol ami kepes iranyitott modon mozogni. A fedelzeti (buta) AI nagy elonye, hogy a jarmu kimehet a vezerlo egyseg wifi-jenek hatosugarabol es csak a lemerules elott ter vissza ha vegul nem talalt megfelelo celpontot. Automata toltos dokkoloval (amilyet pl. a robotporszivok is hasznalnak) siman megoldhato, hogy magatol feltoltson es visszamenjen jarorozni, addig ismetelve amig mast nem modnanak neki. Majdnem olyan egyszeru es hatekony mint a levegobol teleszorni egy teruletet taposoaknakkal.
    Utoljára szerkesztette: kvp, 2021.06.01. 14:33:02