• kvp
    #12
    "A BUK kilövőben csak egy sima katódos radarernyő van ahol a haladó fénypont alapján kéne eldönteni, hogy mik a cél adatai."

    Az ukran esetben TEL-rol inditottak, azon nincs radar sem, mert daru van a helyen. Ez a szallito, utantolto jarmu. Viszont van rajta szukseginditas, ha kiszedik az alakulat kozponti radarjat es az osszes radaros inditojarmuvet is. Ekkor lehet a szallito/ujratolto jarmuvon levo raketakat vakon inditani. Egy mukodo aksi kell csak es par kapcsolo, ekkor a raketa fejeben levo celravezeto rendszer keres celpontot (ami normal esetben csak az utolso fazisban vezerel) es a legerosebb relativ jelure megy ra, majd kozelsegi szenzorral gyujt. (ilyenkor celozni ugy lehet, hogy a rakteta fejet a szenzor latoszogen belul a cel fele kell forditani, a donyeckiek a trelerrel egyutt forgattak az egesz jarmuvet, annyira romos allapotban volt)

    ps: Es igen, akkor jottek ra, hogy nem katonai gep volt, amikor megtalaltak a gyerekruhakat a csomagok kozott... (egy ideig fent volt az elo video, latszik es hallatszik rajta, ahogy meglepodnek, hogy akkor mi is van)

    https://en.wikipedia.org/wiki/Buk_missile_system

    "The TEL reload vehicle for the Buk battery resembles the TELAR, but instead of a radar they have a crane for the loading of missiles. They are capable of launching missiles directly but require the cooperation of a Fire Dome-equipped TELAR for missile guidance. A reload vehicle can transfer its missiles to a TELAR in around 13 minutes and can reload itself from stores in around 15 minutes."

    Szoval igen, celozni csak egy radaros egyseggel lehet, de fire and forget modban is ki lehet loni a raketakat. Ezt meg az ukranok se tudtak amikor otthagytak a jarmuvet. (ha tudtak volna, akkor valoszinuleg felgyujtjak amikor kiderult, hogy mozgaskeptelen) Sajnos lehetett tudni, hogy ebbol baj lesz, amikor a hirekben mutattak a bazist megszallo donyeckieket, ahogy felmasznak az ottmaradt TEL-re. A kovetkezo egy het alatt lelottek vele egy katonai szallitogepet, egy szallitohelikoptert es aztan vegul a civil utasszallitot.