• noland
    #7
    És akkor mi van, ha külön nyelvet, nyelvjárást beszélnek? Kínában ugyanez a helyzet, mégsem vonja senki kétségbe a kínai nép létezését.
    Ilyet én nem mondtam, hogy genetikailag kell koherensnek lennie egy államnak ahhoz, hogy nemzetállam legyen. Modern felfogás szerint, egy nemzetállam attól az, hogy nem tartozik egy birodalom alá sem, saját törvénykezése van, saját kultúrája, saját nyelve.

    Azt amit sérelmezel, hogy a nemzetállamok adott esetben szembe kerülnek egymással kivédhetetlen, ez amolyan genetika, vagy kollektív tudatalatti. Az egy év tízezredes -ha nem több- tapasztalat és viselkedésforma, hogy elválik a Mi és a Ti fogalma és az ebből fakadó viszonyulás, cselekedetek. Nyilván, hogy ez miért alakult így, arról hosszan lehetne értekezni. De mondom, ez már már genetika, és ezt nem lehet csak egy csapásra kitörölni, vagy azzal megoldani, hogy mindenki olvasgasson ilyen-olyan ideológiai könyveket, és akkor minden szép és jó lesz. Egyetlen megoldás lehet a kölcsönös megismerés és tisztelet, akkor nem lesznek csúnya háborúk.

    Azt gondolom, hogy ez (identitás) egy adottság, amit vagy elfogadsz és élsz vele vagy homokba dugod a fejed és szélmalomharcba kezdesz.