Mi az elsődleges oka a felmelegedésnek? Hmmm. Ha teljesen le akarunk butítani egy komplex rendszert és önkényesen nem veszünk tudomást a megannyi egymásra ható tényezőről, akkor a végső és a legtriviálisabb válasz az, hogy a felmelegedés oka a Nap! ;)
Szóval csak jelzem, hogy azt amikor egy tényezőről nem eldönthető, hogy az ok, vagy a következmény, arra szintén van egy triviális magyarázat, hogy ez a dolog, jelenesetben a víz, egy visszacsatolásos folyamat része. ;) És ezzel bizony már vagy 150 éve tisztában is vagyunk. És a kutatók veled ellentétben ezt nem hagyják figyelmen kívül.
Akkor ezek szerint te az én, és a kutatók álláspontjával ellentétes álláspontra helyezkedtél? Az ember tehát nem nyúl bele számottevően a légkör folyamataiba, ezen belül a vízkörforgásába? Hmmm, érdekes hozzáállás! Szerintem ezzel eléggé egyedül vagy, de ha ki tudod fejteni, meghallgatom.
Nyilván az is konteó, hogy az ENSZ költségvetésének (3.3 Mrd$) legnagyobb befizetője az USA (22%), és többször gyak nyomásgyakorlás célból elfelejti befizetni ennek egy részét, pl legutóbb a Trump adminisztráció alatt 2019-ben. Szerintem Biden pillanatokon belül kiegyenlíti a számlát, hacsak már meg nem tette azóta persze. ;) Nyilván az ENSZ BT állandó tagjainak összetétele sem egy II. VH végének világpolitikai állapotát, az USA hegemóniáját tükröző, segítő csökevény, hanem ott vannak a legfontosabb gazdasági szereplők, legnépesebb országok, mint pl Németország, India, vagy Afrika legnépesebb országa Nigéria. stb. Ja nem! Nevessünk együtt! ;)
A vízpára sugárzási kényszere kb. 75 W/m2 a CO2-é 32 W/m2 tiszta égbolt körülmények esetén. 1980-óta trendszerűen emelkedik a légkör abszolút páratartalma, minden kg levegőhöz azóta átlagosan kb. +0,6 g vízpára adódott. A vízpára éves változása és a hőmérséklet változása, fluktuációja szinte tökéletes korrelációban van, ellentétben a CO2 monoton növekedésével. De ugye ezeket már ezerszer megbeszéltük. Lásd ugye: https://www.pnas.org/content/115/19/4863/tab-figures-data
Azt nem tudom, hogy neked mennyi az IQ-d, de szerintem, ha a barátnőm 10 éves kisfiának ennyiszer elmagyaráztam volna, már megértette volna ezeket az összefüggéseket.
Nem az a kérdés tehát továbbra sem, hogy a víz-e a legfőbb üvegháztényező, hanem hogy miért alakult ki az a furcsa kommunikáció, hogy az emberek elöl ezt a tudományos tényt dugdossák!? Olyan szinten, hogy ha az emberek elé tárják az igazságot, egyszerűen ellenállnak, megpróbálják letagadni, mint pl te is. Szerinted? ;)
Téged láthatóan teljesen hidegen hagynak a lokális hatások, de csak megjegyzem, hogy a víz, vagy a felhőzet szempontjából fontos aeroszolok hatása inkább lokális, bár igaz, hogy nehéz globálisan átlagolni, ellentétben a viszonylag egyenletesen eloszló CO2-vel. De lássuk be, hogy a klíma valójában lokálisan és nem globálisan alakul ki! ;)
Tudod ezért kell böhöm számítógépekkel minél jobb felbontásban modellezni és ezért nem elég egyetlen egyenlet alapján kiszámolni, hogy mennyi lesz a globális felmelegedés. Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2021.05.21. 00:39:57