• NEXUS6
    #113
    Huh! Ne kukáskodj már ember!
    Alap folyamatok kellenek a víz légkörbe jutásához kapcsolódóan? :O Őööö, izé, akkor menjünk le a szintedre:
    Mint tudod a Föld felületének mintegy 70% vízfelszín. A szárazföldek pár százalékát is víz borítja, de a szárazföldeket fedő növényzet is jelentős mértékben hozzájárul a víz körforgásához. Talán emlékszel általános iskolai tanulmányaidból, hogy mind a szilárd, mind a folyékony halmazállapotú víz a forráspont elérése nélkül is átmehet légnemű halmazállapotba, az előbbit szublimációnak, utóbbit párolgásnak hívjuk. Ezek a folyamatok biztosítják a légköri víz utánpótlását. Minden celsius-fok hőmérséklet emelkedés az adott levegőmennyiség által a 100%-os telítettséget jelentő víz mennyiséget 7%-kal növeli. Ez azt jelenti, hogy amíg a mínusz 10 fokos (100% relatív páratartalmú) levegő kilogrammonként csak pár gramm vízet tud maximálisan tartalmazni, a 40 fokos levegő már 50 grammot is.
    A hőmérséklet emelkedés, amely a párolgás mértékét is növeli, tehát emeli a maximálisan levegőben levő víz mennyiségét is, ami egy olyan mértékű visszacsatolást, beépített instabilitást jelent, ami jelentősen önmagában változtatja helyi szinten is az üvegházhatást.
    Az általam korábban linkelt cikk szerint csak az öntözéses, mezőgazdaságilag művelt területek nagyságának növekedése miatt 1960 és 2000 között a levegőbe kerülő plusz párásság 0,98 W/négyzetméterrel emelte a sugárzási kényszer értékét, amely 0,2 fok emelkedést jelent gflobálisan, ami ugyan ebben az időszakban a CO2 szint emelkedésből származó sugárzási kényszer nüöekedést némileg meg is haladja. Ehhez jön még hozzá a víz mennyiségének természetes növekedése a légkörben, ami hozzávetőleg 4%-ot tesz ki ebben az időszakban.
    A cikkben említett nagyon egyszerű megközelítés meglepő pontossággal adja ki olyan paraméterek változását, amelyre a bonyolult számítógépes modellek nem képesek. Javaslom továbbra is hogy olvasd el. Ezt is, meg azokat is, amit korábban linkeltem.

    Szal, nem mondok be hasraütésre számokat, láthatod linkeltem a cikket, amiből szedtem, illetve a triviálisokat gyak 5 perces guglizással utána tudsz nézni, ha ált isk óta elfelejtetted volna!
    Csókolom!
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2021.06.16. 14:49:29