• kvp
    #4
    Szerintem ez ugyanugy zajlik mint amikor valaki kabitoszert vagy fegyvert rendel a neten. Az elado megigeri, hogy elkuldi a feher port/vadaszbombazot, akarom mondani a bitcoin-t, aztan vagy igen vagy nem.

    Erre szolgal tobbnyire a szemelyes atvetel. Es ilyenkor esik meg gyakran, hogy a masik fel bitcoin vagy penz helyett inkabb fegyverrel jelenik meg.

    Biztonsagos es megbizhato bitcoin cserere se online, se offline nincs lehetoseg, mert se az eladot, se a vevot nem vedi semmilyen allami torveny es jelenleg nincs olyan tokeeros es megbizhato fizikai hatalommal rendelkezo szervezet aki ezt garantalni tudna egy online vagy offline terben.

    Az online megoldas az lenne, egy nemzetkozileg is elismert, nehany megbizhatobb allam altal ellenjegyzett coin marketplace (tehat nem bank, csak a tranzakciokat felugyelo szervezet). Na erre varhatunk, foleg az allami biztositekokra.

    Az offline megoldas pedig egy helyileg allamihoz hasonlo szintu hatalommal rendelkezo szervezet lenne, akik reszesedesert cserebe fizikailag (fegyveresen) garantaljak a kereskedelem becsuletesseget. Ilyet alakithat ki pl. egy allam, egy nagyobb terulet felett rendelkezo terrorszervezet vagy kartell. A biztonsagot az o fegyvereseik garantalnak a jutalekert cserebe. Kerdes ebben mennyire bizna meg valaki.

    ps: Egyebkent ha nincs allamilag elismert penz es allamilag elismert kereskedelmi szabalyok, akkor minden kereskedelmi tevekenyseg (egy zsak krumpli vasarlasa is) gyakorlatilag a teljes anarchia esetere vonatkozo szabalyok szerint zaljik. Jelenleg ilyen kategoriaju termekek az illegalis kabitoszerek, az illegalis fegyverek es az emberkereskedelem. Meg most mar az amugy egyebkent joreszt legalis, csak szabalyozatlan kriptopenzek forgalma is. Ha a vilag allamai szabalyoznak a kabitoszer piacot, a fegyver piacot, a rabszolga piacot es a kripto piacot is, akkor megszunne az illegalitasuk. Az utobbira kb. akkor lehet szamitani, ha a nagy nemzetkozi bankoknak engedelyezik a bitcoin legalis kereskedelmet. Az ezt jovahagyo allamok onkent mondanak le a sajat valutajuk es penzpiacuk feletti barminemu ellenorzesrol. (tehat akar meg meg is tortent amilyen kormanyok vannak manapsag)
    Utoljára szerkesztette: kvp, 2021.04.27. 17:28:13