• kvp
    #1
    Mindenki ugy kezeli ezeket a virtualis penzeket, mintha nem a hagyomanyos allamok joindulatan mulna a mukodoesuk. Ha mindenhol tiltottak lennenek, akkor egyresz nem lenne alajuk infrastruktura, masreszt nagyon nehez (meg a mostaninal is nehezebb) lenne a hasznalatuk.

    A coin tozsdek nagy resze pedig csalas/piramisjatek/atveres. Minden altalam vizsgalt tozsde es penz eseten azt szoktam eloszor megnezni, hogy:
    - Engedi-e a penz sajat offline hattertaron valo tarolasat az ember sajat kulcsaval?
    - Hajlando-e dollarra valtani offline hattertaron erkezo virtualis penzt?

    Ha nem engedi offline tarolni a penzt, akkor szinte biztos csalas, mert a "valodi" virtualis penzt nem adja oda. Ami igy vagy letezik vagy nem, de se mashova elvinni, se felhasznalni nem lehet. Ez alapvetoen ellentmond a virtualis penzek mukodesi elvevel.

    Ha nem hajlando barmikor atvaltani hozott penzt, akkor az a penz nalluk nem konvertibilis. A nem konvertibilis virtualis penz csak jatekpenz, mert nem lehet belole pl. kenyeret venni.

    Az a keves tozsde ahol be lehet valtani a penzt pedig eleg jelentos fix tranzakcios koltseget szamol fel es eleg sokat mond, hogy valodi penzben teszik, nem virtualisban. Igy gyakorlatilag forintban nezve csak millios tetel folott eri meg virtualis penzt bevaltani. Raadasul a legtobb kifizetest is vegzo tozsde ugyancsak piramisjatek elven mukodik, mert csak a vasarlasok soran befizetett valodi penzbol tud kifizetni es jelentosen 100% alatt van a fedezetuk. Tehat nem ebay elven ertesitik a virtualis penzt 1:1-es tranzakciokkal, hanem ugy mint a valodi bankok. Csak ha hirtelen sokan vennenek ki penzt, akkor nem menti ki oket egyetlen allam sem. Ezek a tozsdek sikeresen elvittek a hagyomanyos kozpontositott bankok osszes hatranyat es nem mukodo finanszirozasi strukturajat a virtualis penzek vilagaba is, csak allami (adofizetoi) betetbiztositas nelkul.

    Ha valaki maga akar kereskedni, tehat ebay-es szemlelettel kozvetlenul vasarolni es eladni virtualis penzt, akkor pillanatok alatt rajon, hogy ennel meg a kabitoszer es fegyverkereskedelem is biztonsagosabb vallalkozas.