• NEXUS6
    #37
    "Nincs ilyen iparág, ezen az állításod téves ágazati összevonáson alapul."
    Valóban nincs! Tudod, ez egy parabola, példázat és vicc volt. ;)
    Csak mert ahogy valójában "fosszilis-ipar" sincs. A szén nem tölthető kocsikba, a benzin pedig szénerőművekbe. Az alapvetően elektromos áram előállításában érdekelt szénbányászat, és az olajipar helyzete, gazdasági környezete, a velük szemben álló vetélytársak száma és gazdasági ereje jelentősen eltér. Az olajipar monopolisztikus a maga területén, a szén-bányászat nem. Nincs közös, egyeztetett gazdaságpolitikai stratégiájuk, és egy szén-bányászati szereplő sem fog támogatást kapni az olajpartól egy lobbitevékenység során, mert hogy dolgozzunk együtt bratyó, mi mindketten füstösek vagyunk, vagy ilyesmi. ;)
    A villanyautók tekintetében sincs közös érdek, tekintve, hogy az olajiparnak ugyan olyan veszteség a villanyautók elterjedése függetlenül attól, hogy atom, napelem, vagy szénerőműből töltik az akksikat. Max gáznál van átfedés, de az ugyan úgy vetélytársa a szénnek, mint a megújulók.
    Teljesen más szabályozói háttérel kell tehát megküzdeniük.

    "Tehát vannak tény számadatok az ilyen 'lobby' célra elköltött összegről amik 13x-os különbséget mutatnak. Ezzel szemben az van hogy te valahol olvastál valamit és szerinted fele-fele. Lol."
    Az villamos-energiaszektort illetőn márpedig kb. ez a helyzet.
    LOL

    "Az hogy az állam végülis a helyes célra költi a milliárdjait pedig csak azt bizonyítja hogy a jó terméknek elég a kicsi reklám is, míg a piszkos árút nehéz sok pénzzel is kimosdatni, nem fest jól a szavazóknál."
    Nem vagyok híve a lobby tevékenységnek általában. Az, hogy ekkora a különbség szerintem részben politikai természetű lehet.Érzésem szerint a demokraták minden törvényt megszavaznak szinte szó nélkül, amit zöld mappában raknak eléjük, ahhoz viszont súlyos milliókkal kell a lelkiismeretüket megnyugtatni, ami barna, vagy fekete mappában kerül az asztalra. Kisarkítva, ha érted. ;)

    "Ugyanez a hatás figyelhető meg a dohányipar kapcsán is. Káros/szennyező a termékük, csilliárdokat költöttek lobbyzásra, mégis egyre jobban visszaszorítják őket."
    A dohányipar globálisan, köszi, de él és virul. Sajnos. Amerikában is exponenciálisan terjednek a füstmentes dohányipari termékek.

    "A fegyver gyártók eddig megúszták, de nem lennék biztos benne hogy pár év múlva nem fognak rosszabbul állni, hiába költi a pénzt, és ott nem áll velük szembe mondjuk egy virág lobbi(ahogy a dohányipar kapcsán sem volt ilyen erős ipari ellenérdek)."
    Az biztos, hogy világátlagban az USA-ban kb. 4X annyi fegyver jut 100 emberre, mint a listán őt követő országokban 120 vs 37. Azonban a 30-as nagyságrendű élbolyban olyan országok vannak, mint Németország, Ausztria, Finnország, Kanada, Norvégia, amelyek ugye nem a hihetetlenül véres fegyveres leszámolásokról váltak híressé. ;)
    De lássuk pl Dél-Afrikát, ahol tized annyi lőfegyver van, mint az USA-ban közkézen, és 4X annyi gyilkosságot követnek el mégis.
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_firearm-related_death_rate
    Szóval van összefüggés a lakosságnál kinnlevő fegyverek és a gyilkosságok száma között, túl könnyű meghúzni a ravaszt.
    Azonban ott más tényezők is közrejátszanak, szal ha a lőfegyver bizniszt korlátozzák legfeljebb fellendül a bicska- meg a szamurájkardipar. Bandaháborúkban egyszerűen nem lehet egy gázsprével kimenni az utcára, ezt meg kell értened! ;)
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2021.04.22. 01:06:28