Amergin#136
Pár észrevétel. A trágyázás igenis működik, csak nem úgy, ahogy én azt vártam. Van a termőterület eredeti termékenysége, ami változó, de tegyük fel, hogy kezdetben 60% (amikor először vesszük művelésbe azt a területet).
A trágyázás azt segíti elő, hogy ezt a 60%-ot HAMARABB érje el újra az a terület, soha nem fog 60% felé menni a termékenysége! Egymás mellett volt két 1 Morgan nagyságú búzamezőm, mindkettőn arattam, az egyik 25%-on, a másik 26%-on volt aratás után.
A 25%-osra ráengedtem a birkákat, az áprilisban 50%-on állt, a 26%-ról induló ugyanekkor csak 45%-on állt (nem tudom szeptemberig mennyire ment volna vissza mert abbahagytam azt a játékot...)
Szóval működik, de szerintem a nélkül is jól meg vagyunk, mert ha van elég jó termőterület, akkor úgyis lesz annyi földünk, hogy nyugodtan tudjuk pihentetni a területeinket, ameddig kell, ha meg nincs jó földünk, akkor meg eleve felejtős a mezőgazdaság. E mellett még bugos is a trágyázás, mert a birkák az előző évben trágyázott földön is ott maradnak, hiába vonjuk azt művelés alá, ott rohangálnak a növekvő termés között...
A másik észrevétel, hogy az ilyen reménytelenül városiakat, mint én is, jól megvezeti a játék.
Azt írja a játék:
NYÁR (jún-aug) -növekszik a termés, lehetséges aszályok
Ősz (szept -nov) -betakarítás, szántás és vetés
Marhára nem! Helyfüggő, hogy az egyes földrajzi területeken mikor álltak neki a középkorban az aratásnak, de aratni már júliusban elkezdenek a legtöbb helyen. Az aratás kezdésének időpontja a középkortól kezdve Sarlós-Boldogasszony napja, július 2. volt.
Egyébként a játékban is megfigyelhetjük, hogy a termény júliusban már 100% kövelében van, vagy már el is éri. Lehetséges opció a "korai betakarítás kényszerítése", amit soha nem használtam eddig pedig kellett volna...