• asgh
    #49
    Nem a kínálat növelése az érdekes, hanem az innováció által megfizethetővé tenni olyan technológiákat, amikre jelenleg az áruk miatt nincs nagyobb kereslet.

    Anno a 19. században kiszámolták, hogy az egész világon kb. 2 millió személyautót lehet majd összesen eladni, mert ennyien tudják csak fenntartani garázzsal, személyi sofőrrel, stb. Akkoriban fel sem merült, hogy lehet olyan autót is készíteni, amit gépészeti alapismeretek nélkül is bárki el tud vezetni.
    Vagy az 50-es években voltak becslések, hogy az egész világon mindössze pár ezer számítógép lesz csak használatban, mert ennyi kormány, kutatóintézet, stb. tud csak egy akkora infrastruktúrát fenntartani.

    A kérdés tehát az, hogy ha az űrutazás mondjuk a légi közlekedés néhányszorosába kerülne csak, akkor van-e az űrutazásban olyan gazdasági potenciál, ami miatt bővülhetne a piac.
    A válasz egyértelműen igen: gyakorlatilag végtelen nyersanyagforrásokhoz jutna az emberiség úgy, hogy közben a Földön szinte teljesen meg lehetne szüntetni a rendkívül környezetszennyező bányászatot.