• defiant9
    #45
    "Ezt pont azok szajkózták, akik előbb államként szétverték a magyar gazdaságot."
    Az MSZMP vezetői egyáltalán nem szajkózták azt hogy ők milyen rossz gazdák lennének, de 40 év alatt legatyásították az országot. Ha nincs az erős állami rendszer akkor majdnem ott tarthatnánk mint az osztrák gazdaság/életszínvonal. A politikus nem fogja magára azt mondani hogy milyen rossz gazda is.

    "Érdekes, ezerévekig jól működött."
    A korábbi rendszerekben(pl feudalizmus) alig volt állami kontroll, gyenge volt az állam és a maihoz képest jóval kisebb is volt az állami adóék. Ennek persze megvolt az ára is, nem volt pl. állami kórház vagy nyugdíjrendszer.

    A feudalizmus alapvetően a földbirtok és nemesi örökösödési rendszer köré szerveződött, ha jobbágysorba születtél az is maradtál ahogy a leszármaozttaid is, a földesurak pedig élvezték ennek a majdhogynem rabszolgatartó rendszernek az előnyeit. A kapitalizmussal jött be szabad verseny, kellő szorgalommal és tehetséggel üres zsebről indulva is lehettél idővel vállalat tulajdonos. A kapitalizmus jóval hatékonyabb működésű, ezért nem is volt esélye vele szemben egy feudális berendezkedésű birtok gazdaságának.

    A gazdasági liberalizmus sem mai találmány, egészen Adam Smith-ig visszamehetünk a 18. századba. Ez alapvetően a piaci mechaizmusok láthatatlan/automatikus rendező elve köré szerveződő szabad kereskedelmet írja le.

    Mind közül a feudalizmus a legprimitívebb, még a szocialista berendezkedést is fölé pozícionálnám, a nemesi előjogok rendszere igazságtalan. Saját sorsát mindenki a lehető legszabadabban alakíthassa a jó irány.
    Persze neked is csak addig nagy a szád ameddig nem kellene röghöz kötött jobbágyként túrnod a földet valami nemes birtokán, a saját vagy gyerekeid felemelkedésének reális esélye nélkül.