• kvp
    #39
    A nemzetkozi cegekre nem vonatkozik a nemzeti jog. Az allampolgarokra meg igen, de a cegre jogilag nem. Ami azt jelenti, hogy ahogy barki alapithat sajat allamot, ugy egy ceg is alapithat sajat allamot. Aztan vagy elismerik a tobbiek vagy nem. Ezert tudta az akaratat pl. a Google az ausztral kormannyal szemben is atvnni. Egyszeruen nagyobb hatalmuk lett ezeknek a cegeknek, mint a hagyomanyos allamoknak.

    Mindenesetre ha egy amerikai ceg elmegy egy masik bolygora es nem tud utanna menni az amerikai kormany, akkor pattoghatnak a Foldon a politikusok es a hadsereg, nem koteles rajuk hallgatni senki. Akkora technologiai ugrasrol van szo, hogy barki lesz kepes kolonizalni a Marsot majd a kisbolygo ovezetet es nem tudnak utanna menni, akkor az kvazi azt csinal utanna a Folddel amit akar. (mert meglesz hozza a technologiaja) Akar meg is szorhatja kisbolygokkal a felszint ha nem teljesitik az utasitasait. A kinai kormany erre mar rajott, az amerikaiaknal meg nem nagyon van otthon senki. (a jelenlegi elnok eseteben szo szerint, szerintem nem tudja, hogy most o az elnok es nem az alelnok)

    ps: Korabban a NASA-nak is voltak ilyen iranyu kiserletei, eltalalni egy kisbolygot, aztan leszallni ra, stb., a kovetkezo az lett volna ha nem vagjak el a penzugyi tamogatast, hogy megfogni es visszahozni foldkoruli palyara. Persze tisztan a tudomany erdekeben, annelkul, hogy utanna radobnak egy ellenseges nagyvarosra vagy kisebb orszagra...