• kvp
    #35
    Az urkutatas mellekhatasa az, hogy lassan lesz a gyakorlatban is hasznalhato elektromos arammal mukodo szintetikus uzemanyag eloallito technologia. A regi nemet modszer ugyanis koszenet hasznalt, az nem eppen szendioxid semleges.

    Szoval az urkutatasi project-ek nelkul ott allnank, hogy se modern napelem es akkumulator technologia, se szintetikus uzemanyag nem lenne es akkor tenyleg csak az atom vagy a koolaj kozott lehetne valasztani. (na most atommeghajtast se repulogepbe, se autoba nem rak szivesen az ember) Meg a modern kismeretu szamitogepek is az Apollo programbol indultak. Elotte egy zsebszamologep tudasa is szoba meretu volt, utanna mar a tobbszorose is elfert az asztalon egy kis dobozban.

    "Na addig az űrben ilyet nem csinálhat. Megveszi a One-way-ticketet aztán onnan kezdve egész életében csicskulnia kell. Hát ennyit egy tökéletes Marsi társadalomról."

    Ha az alternativa az, hogy egyebkent elhet a garantalt alapjovedelmen (=segelyen) elete vegeeig, akkor sok ember valasztja az elorejutas lehetoseget. Az amerikaba ment szerzodeses szolgak is csak azert vallaltak, mert a szolgalati ido vegen foldet kaptak, lehetoseget arra, hogy ok is teljes jogu telepesek legyenek ha ugyesen gazdalkodtak vele. A Marson van eleg hely es ha a kiszolgalo szemelyzet is jobb eletkorulmenyeket kap mint amit a Foldon el tudnanak erni, akkor van esely ra, hogy vallaljak. Bar anno a jobbagyoknak sem sok eselyuk volt arra, hogy foldesurak legyenek, de meg mindig jobb volt jobbagynak lenni, mint napszamosnak, mert igaz hogy volt egy foldesuruk, de legalabb volt hazuk, joreszt garantalt volt hogy volt mint enniuk masnap, stb.

    Egy Marsi tarsadalom sem ketszintu lenne. Ott lennenek a gazdag turistak, akik rendszerenesen jarhatnak a ket bolygo kozott, de ott lennenek a mernokok, a tudosok, az orovosok, akiknek eleg magas eletszinvonalat kell biztositani, ha oda akarjuk csabitani oket, aztan ott lennenek a fizikai munkasok, akikbol egyegbkent eleg keves kell, mert ott mar nagyon sok dolgot megeri automatizalni, szoval inkabb csak technikusokrol beszelunk. Nekik is ertelmes eletszinvonalat kell nyujtani. Aztan ott van a turistak/milliomosok tenyleges kiszolgalo szemelyzete, a cseledek, de egy bizonyos lakossagszam folott kell mar pl. fodrasz is. Aztan kesobb amikor mar vannak gyerekek, akkor ovono/tanitono/stb. egeszen az egyetemi tanarokig. (bar kutatobol varhatoan eleg sok lenne, szoval ez utobbi kvazi adott). Tehat az ottani civilizacio sem csak a gazdagokbol es szolgakbol allna, egesz sok reteg es hozza egesz sok elvart eletszinvonal jelenik meg. Ertelemszeruen egy kutato egesz mas minimumot varhat majd el mint egy takarito. Ha kepesek biztositani a szorakozas, a tarsadalmi kapcsolatok elvart szintjet mindenki szamara, akkor sok ember hajlando lesz ott elni, nem csak a fanatikus ur rajongok, hanem hetkoznapi emberek. A takaritohoz vagy a cseledhez kapcsolodoan egyebkent egy kerdes: Ha valaszthat, hogy egy badogviskoban el a bovebb csaladjaval ahol nincs meg vezetekes viz sem es alig van mit enniuk vagy egy kis ablaktalan szobaban egy marsi kolonian, ahol nem csak ivoviz de ennivalo is jut neki, akkor hanyan lesznek akik az utobbit valasztjak? Igen, a nyomornegyedben kimehet az utcara es van valodi levego es kek eg, mig a masrsi koloniaban csak a kekre festett bevasarlokozpont plafon es a munapfeny jut neki, de nem lehet, hogy a masodik eletszinvonal magasabb es megeri? (nagyon el vagyunk kenyezetve itt nyugaton, adott, hogy van a tobbsegnek teto a feje felett es van mit ennie, ezt a helyzetet szeretnek helyreallitani most a nagy reset soran, hogy a kozeposztaly eletszinvonala egyenlobb legyen az afrikai vagy delamerikai nyomornegyedek lakossagaval, mert alapvetoen ugyanolyan hasznosak vagyuk a toke szamara) A spacex is igy gondolkozik. Ha vegul nem talalnak eleg mernokot amerikaban, akik onkent mennek, akkor vagy javitjak az eletkorulmenyeket (ha van ra penz) vagy keresnek olcsobb mernokoket, akiknek a kevesebb is eleg. Pl. indiabol vagy barhonnan ahol van boven megfelelo szinten kepzett szakember, de nincs eleg megfeleloen fizetett munkahely. A nemzetkozi nagytokesek nem rasszistak es nem nacionalistak, barki dologzhat nekik.

    "Csak az akkori két szuperhatalom 1967. január 27-én aláírták az un világűr egyezményt, amivel gyakorlatilag deklarálták, hogy a világűrt nem tekintik hadszíntérnek, és gazdaságilag kiaknázható nyersanyag forrásnak, ott csak a tudományos kutatás lehetséges az emberi haladás érdekében"

    Kik nem irtak ezt ala? A kinaiak pl., meg egyetlen nagytokes nemzetkozi maganceg sem. Musk azt mondta, hogy ha maganpenzbol mennek a Marsra, akkor nem amerikai zaszloval fognak leszallni, hanem a sajatjukkal (=a tamogato nagytokesekevel). Tehat ugyan a Marson elvileg az USA-nak es a Szovjetekunionak (Oroszorszagnak) tilos gazdasagi tevekenyseget folytatnia, de ha egy toluk fuggetlen multinacionalis ceg teszi, akkor azzal nem sokat tudnak kezdeni. Az antarktiszon ertelemszeruen oda tud menni a felvilag hadserege es letartoztatni egy nemzetkozi banyatarsasag embereit, de ha a Marsra nem tudnak utannuk menni kello meretu hadsereggel, akkor mit csinalnak? Razzak az okluket a Foldrol? Mar most sem tudjak a nemzeti kormanyon a nemzetkozi cegeket megallitani, tehat ha pl. a Google vagy a Facebook elkezdene adatkozpontot epiteni az Antarktiszon, akkor a legotbb kormany csak jegyzekben tiltakozhatna, de azt senki nem olvasna, mert kapasbol letiltanak oket. Lasd hogyan pattant le az ausztral kormany legutobb a Facebook-rol. Es ez csak egy sima kozossegi media ceg, nincs sajat urhajojuk meg koloniajuk jo messzire a Foldtol. (egyelore meg...)