• NEXUS6
    #33
    Abszolút egyetértek a leírtakkal.
    Azonban valahol el kell kezdeni. El lehetett volna kezdeni már 50 évvel ezelőtt is, akkor sem voltak rosszabbak a feltételek. Csak az akkori két szuperhatalom 1967. január 27-én aláírták az un világűr egyezményt, amivel gyakorlatilag deklarálták, hogy a világűrt nem tekintik hadszíntérnek, és gazdaságilag kiaknázható nyersanyag forrásnak, ott csak a tudományos kutatás lehetséges az emberi haladás érdekében (szép sztenderd BS), kb ugyan azt a státuszt kapta az egész univerzum, mint az Antarktisz.
    Ezzel gyakorlatilag véget is ért az, amit az emberiség történetében űrkorszaknak lehet nevezni, az összes nagyívű tervet elkaszálták, az űrügynökségek költségvetését a korábbi töredékére redukálták.
    És mindez emberi vérrel lett megpecsételve, amikor is a fenti dátum a sors kegyetlen fintoraként egybeesett az Apollo 1 tragédiájával. Ezt orosz részről a Szojuz-1 katasztrófája követte 3 hónappal később.

    Most 53 évvel később a nagyhatalmak már nem tartják érvényesnek a fenti szerződést, így megérett az idő az ember első valódi lépéseinek megtételére az űr felé. Azonban ha mindig azon rinyálunk, hogy nincsenek meg a feltételei, akkor soha nem is lesznek meg.

    Azt amit Musk álmodozik, hogy az évszázad végére 1 millió embert küldene a Marsra, én is viccnek tartom. De ha tovább tökölünk 1 sem fog menni! ;)