• kvp
    #28
    Erre mondta Bart Simpson azt, hogy minek mennek a Marsra, amikor par evtizeden belul itt a Foldon is lesz egy az elet fenttartasara teljesen alkalmatlan bolygonk. Na most ez egy olyan kerdes, amire sokan nem tudjak a valaszt, de pl. Musk azt mondja, hogy azert, hogy tobb bolygon legyen emberi elet.

    Az atlagos gazdagabb emberek meg kb. azert amiert hosszu tomott sorok szoktak lenni a Mount Everest-en is, minden nyaron. Egy csomo gazdag es kevesbe gazdag ember akar felmenni, pedig egyreszt tomeg van, masreszt szinte semmit sem latni fentrol. (aki nem hiszi az vagy menjen fel vagy nezzen meg egy korpanoramat a csucsrol) A tomegen kivul igazabol nem sok erdekesseg van fent, megis mennek es mennenek meg tobben ha hagynak.

    Na most az urturizmus is ilyen. Igazabol a turistaknak meg jobb is lenne ha nem forogna az allomas, mert ugy meg mikrogravitacio se lenne, ami erdekesebb. Egyebkent meg nem tudjuk milyen lenne egy urszalloda, de szerintem a legtobb ember egesz jol elszorakozna napokig csak azzal, hogy minden lebeg ami nincs lekotve, plusz megnezhetnenek napi par tucat napfolkeltet es nyugtat a bolygo felett. Es akkor meg nem neztuk a szokasos sport es kulturalis programokat, amiket az oceanjarokon is csinalnak. Na most kepzeljuk el ugyanezt, csak az urben. (jo lehet van akinek ez nem erdekes, az urturistak viszont ezert fizetnenek)

    A tarsadalmi valtozasokrol csak annyit, hogy amikor itt lent a Foldon a jelenlegi nyugati politikai vezetes az 1984 es a Szep uj vilag alapjan probalja atalakitani a tarsadalmat (vagy tudatosan, vagy nem), akkor teljesen realis az, hogy ha a gazdagok elmennek nyaralni az urbe, akkor viszik magukkal a kiszolgalo szemelyzetuket is. Egy atlagos oceanjaro udulohajon kb. az emberek 30%-a a kiszolgalo szemelyzet. Elotte meg meg is kell epiteni a hajokat es majd a marsi bazisokat is, igy akar 50% fole is mehet a dolgozok aranya. Ez mar boven egy uj tarsadalom, ugyanis mig egy oceanjaro ki tud kotni es a szemelyzetet is elengedik pihenni idonkent, addig a Marsorol nem eri meg visszahozni a szemelyzetet tehat ok igy mar allando lakoskent mennenek, csak oda. Es akkor meg ott van a gyerekek kerdese, ami egy oceanjaron meg megoldhato, de ha a Marson mar nem lehet elbocsatni a szemelyzet terhes tagjait, igy ok ott fognak szulni es a gyerekek is ott nonek fel. Es jo esellyel mar nem is johetnek vissza a foldi gravitacioba, de ugyse lenne ra penze a csaladnak, tehat ok mar masodik generacios telepesek vagy kiszolgalo szemelyzet lesznek.

    Nem mintha nem pont ugyanez tortent volna anno a Mayflower-rel utazo alapito atyakkal es csaladjaikkal. Csak most picit messzebb menne az emeriseg, de ez meg mindig semmi az ur teljes meretehez kepest.