• kvp
    #19
    "Lehet rekord idő alatt készült el , se akkor pl. sima influenza ellen miért nem tudnak megfelelő oltást csinálni és minden évben azt kell hallgatni hogy jön az influenza járvány. Csak érdeklődöm"

    A mostani koronavirus ellenes oltasok pont ugyanolyanok mint az influenzaoltas. Minden evben uj kell, minden evben ujra ossze kell valogatni az eppen aktualis torzseket es azokbol gyartani az uj oltast, remelve, hogy nem mutalodik tulsagosan. Tovabba ahogy az influenza elleni oltas sem 100%-os ugy ez sem az. De legalabb egyikbe sem hal meg az ember. Tehat az oltas arra jo, hogy csokkentse a halalozast, mint ahogy ha azzal is mindenkit vegigoltanak, akkor abban se halna meg szinte senki. (egyik sem kotelezo, de nincs jobb)

    Visszaterve az urszallodara. Kell egy platform, amit fel lehet hasznalni akar melyuri jarmuvek epitesere, akarmi masra. Ez elso korben max. turistalatvanyossag lesz, de akkor is kell szemelyzet, aztan kellenek epitomunkasok is es igy szepen lassan egy teljes uj tarsadalom epitheto fel. Ha a Foldet teljesen ki is csinalnank, az emberiseg egy kis resze (a gazdagok es a szolgaik) legalabb tulelik. Ha adott a technologia es eleg olcsova valik a tomeggyartas miatt, akkor a szegenyebbek is lehetnek mar urhajosok, csak nem turistakent, hanem mondjuk telepeskent vagy munkaskent. Ez kb. az eszakamerika kolonizalasakor letezo indentured servant kategoria, ami kb. a szerzodeses szolgalonak felel meg. (modern magyar kifejezessel berrabszolga) De kb. errol szol az 4. ipari forradalom is, csak a gazdagok es a szolgaik maradnak, mert mindenki mas folosleges. (es a kapitalistak szamara tenyleg az)

    "Érdekes hogy a kiadott marketinganyagokban a szobák padlója valahogy mindig párhuzamos a padlóval,"

    A forgasos gravitacio miatt padlo kifele van, tehat a kerek kulso oldala fele. Igy az ablakok oldaliranyba lehetnek csak, ha nem a padloba akarjuk epiteni oket. (az ISS orosz moduljan ott is vannak) Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Fold es a horizont a forgas egyetlen pontjan parhuzamos a padloval, aztan szepen fordul korbe es a fordulat felenel fejjel lefele lesz.
    (a masodik kep nekem nem jelent meg)