• Macropus Rufus
    #69
    "Egy atlagos hazon levo napelemes rendszer boven fedezni tudja egy haz energiaellatasat."
    és teljese gazdaságtalanul marha drágán támogatás nélkül senkinek nem érné meg se itt se sehol a világon. Magyar viszonylatban:
    - egy 4 fős család 172kW energiát fogyaszt/hónap (ksh)
    - ha minden okés lenne akkor ehhez elég lenne egy 5.7kW-os cella. Abban az esetben ha 24 órás napsütés lenne.
    - nálunk ~5,3 óra az átlagos napi napsütéses órák száma/nap, tehát ez az 5 és fél óra alatt kell megtermelni a napi energiát.
    - mivel csak ~5.3 óra áll a rendelkezésre ez pont 4,5x kevesebb idő mint kellene, tehát akkor optimális esetben egy 4.5x nagyobb kapacitású napelem kellene, ez meg már 25,8kW (ez most olyan 6.3 millió forint)
    - éjjel nincs áram termelés. Tehát kellenek az aksik, mert ellenkező esetben a fenti idézett nem állja meg a helyét, hiszen a gridből lesz véve a delej, magyarán a napelem bőven nem képes ellátni egy házat árammal. Tehát kell az aksi. Már nagyon rég néztem akkor egy sima 4-5kWh aksi litium-ion 11.000€ volt. Nekem 100kW-os kellene. Csak autókba valót találtam, azok olyan 3-5 millió között vannak.
    - Már is 10 millió felett van a napelem rendszer. Egy átlagos 4 fős család 172kW fogyaszt (átlag). Az ELMÚ területén 1kWh 36,22. Tehát egy 4 fős család évente kb. 72-73000Ft-ot fizet a villanyért. Tehát ez a 10milliós beruházás ennek a családnak kb. 138 évnyi villanyszámláját jelenti. 138 évet fizetett ki előre. Ennyire éri meg. De ez ugye egy olyan rendszer ami 100%-ban megtermeli azt az energiát ami egy 4 fő családnak szüksége van naponta + tárolja is (éjszaka nincs nap), hogy az idézett mondatban szereplő állítás igaz legyen :)
    Egy átlagos család által megfizethető rendszer (2-4kWp) bőven nem fedezi a család napi energia szükségletét.