• asgh
  #8
  "Mire nagyobb az esély, hogy a világ összes (!) hirpoltálja összefog a magyar média ellen, vagy az hogy az államilag kotrollált magyar média terjeszt hazugságot? :D"

  Nem kell a világ összes hírportálja, elég csak a jelentősebbek, amik a mainstream irányt meghatározzák, ezeket pedig egy viszonylag szűk réteg birtokolja.
  Ha rádszállnak, akkor akármit mondasz, az a lapoföldhívők rovatban köt ki, onnan meg a média cégek "fact checkerei" törlik.
  Ezen kívül a hírportálok és az NGO-k között is elég nyilvánvaló a körbe referenciázás. Pl. egy magánszemély publikál egy "kutatásnak" álcázott magánvéleményt egy ország politikai berendezkedéséről, erre hivatkozva egy NGO rangsorolja az országot, a rangsorra hivatkozva további NGO-k is hasonló minősítéseket adnak ki, amiket már kénytelenek figyelembe venni más országok politikai vezetői is, különben a média folyamatosan diktatórikus rezsimek támogatásával vádolja őket, szintén az NGO-k minősítéseire hivatkozva. Így lesz a privát véleményből közvélekedés.

  Nem új dolog ez, cégek minősítésével is régóta ez megy.
  Egy befektetési alap shortolni kezd egy céget, az általa felbérelt "szakértő" kedvezőtlen prognózist ad ki a valóság teljes ignorálásával, ez lenyomja a részvényárakat, a befektetési alap meg keres a shorton. Vagy sikeres céget shortolnak, az "elemző" a negyedéves beszámoló előtt teljesen irracionális elvárásokat fogalmaz meg a céggel szemben, majd amikor azokat nem teljesíti, akkor megzuhan az árfolyam, mert a cég "nem tett eleget a piaci várakozásoknak". És így tovább.
  A média már nagyon régóta nem megfigyel és tájékoztat, hanem manipulál.
  Akkor bukik a mutatvány, amikor a média bullshit szembe megy az emberek hétköznapi tapasztalataival. Ilyenkor szokott a nép "rosszra szavazni", aminek aztán éveken át tartó kampányállapot az eredménye, mint ahogy legutóbb pl. az USA-ban történt.