• kvp
    #1
    Jo pelda a parler esete. Ha a nagy tech cegek ugy dontenek, hogy egy szolgaltatast be akarnak tiltani, akkor azt le lehet tiltani 24 oran belul az internetnetrol. Miert? Mert az internet nem amerikai tulajdon, hanem nagy nemzetkozi cegek birtokoljak a halozatot, igy ok donthetnek uzleti vagy elvi alapon arrol, hogy ki fer hozza es mihez az egesz vilagon.

    Az oroszoknak nem az a bajuk, hogy le akarnak tiltani a nyugati szolgaltatasokat, hanem az, hogy a nyugati szolgaltatok le tudtak volna tiltani a sajat allami szolgaltatasaikat. A levalasztas csak azt jelenti, hogy ha az osszes orosz tulajdonu es mukodtetesu szolgaltatast letiltjak nyugaton, akkor Oroszorszagon belul mukodjon minden tovabbra is. Figyelembe veve, hogy ma mar a televizios adasok sem mukodnek ha nincs a studioknak net hozzaferesuk es a telefonbeszelgetesek is a neten mennek, ezert gyakorlatilag a katonai radios rendszerek kivetelevel minden kommunikacios rendszert meg lehet benitani egy orszagban, ha par nemzetkozi tech ceg ugy dont, hogy nem tetszik nekik valami.

    Ha az USA elnoket le lehet tiltani a netrok es ki lehet tiltani a tv adasokbok is, akkor az orosz vezetes is kicenzurazhato viszonylag egyszeruen. Ez a nyugati halozatokon tovabbra is igy van, de Oroszorszagon belul szeretnek ha minden mukodne tovabb akkor is ha a multik vezetoinek ez valamiert nem tetszik.

    ps: Az orosz es a kinai rendszer kozott az a kulonbseg, hogy a kinaiak tenylegesen le is valasztottak a sajat netjuket, de limitalt modon hozza lehet ferni a teljes nethez. Az orosz rendszer teljes hozzaferest biztosit a nethez, de ha nemzetkozi oldalrol letiltjak oket, akkor levalasztva is mukodokepes marad, viszont ok nem fogjak maguktol levalasztani. Ertelmes kormanyok (khm... magyar???) ezt biztonsagi okokbol meg kellene, hogy valositsak. Elkerulheto vele, hogy egy valasztas soran hirtelen a nyugati sajto letiltson minden hivatalos forrast es bejelentse, hogy az allami szavazatszamlalas eredmenyetol fuggetlenul az o jeloltjuk nyert.