• NEXUS6
    #29
    Hááát mondhatjuk a fagyi visszanyalt.
    Kb 10 éve végig soöpört az arab világon az Arab-tavasz, amit máshogy csak úgy hívtak Facebook-forradalmak. Más hatalmak beavatkozása ezekbe a folyamatokba mára talán nem kérdéses, mégha annak mértéke nem is meghatározható. Aztán ugyanezek a módszerek elkezdtek megjelenni a nyugati országokban is, választások, kampányok stb. befolyásolásakor.

    Egyfajta ellenlépés volt a politikusok közvetlen, direkt megjelenése a közösségi médiában, hiszen közérthetően a nehézkes kormányzati-politikai kommunikációt lehetett üzeneteket eljuttatni az állampolgárokhoz, vagy akár más hatalmak vezetőihez, javítva ezzel az adott ország vezetőinek kommunikációját.
    Eközben már folyt a másik oldalon, az állampolgár szintjén a szélsőségesnek bélyegzett megnyilvánulások szűrése, cenzúrázása és büntetése (nem csak bannolásról, hanem bíróság által meghozott ítélet szerinti pénzbírságról is tudok ismerőseim körében). Miközben a szolgáltató magáncégek tökét is szorongatják az adatgyűjtés és a nyomásgyakorlás miatt.

    Na és most ért össze a fenti több folyamat, amikor a politikai szinten kommunikációs lehetőségek szélesedése mellett, a cenzúra erősödése is megjelenik, amit az állampolgár már vagy 10 éve tapasztal és közben felmerülnek a hangok, amelyek a szolgáltatók önfejű viselkedésének korlátozását sürgetik.

    Trump esete tehát állatorvosi ló. Kérdés, hogy az egymásnakfeszülő érdekek hogy oldhatók fel.