• kvp
    #52
    Az elozo par hozzaszolas pont jol mutatja azt ahogy az emberek elbeszelnek egymas mellett.

    Az MI nem filozofal vagy gyulolkodik, azt csinalja amire utasitjak. Ha mintakat kell felismernie majd ez alapjan klasszifikalnia, akkor eloiteletes lesz. Mert ez az eloitelet definicioja es mukodese.

    Ha mas mukodest varnak el tole akkor definialjak pontosan mit akarnak. A gond ott van, hogy a legtobb modern tarsadalmi filozofiaban logikai onellentmondasok vannak. Ezeket egy MI rosszul viseli es orulten kezd el viselkedni. Mivel hasonlo viselkedest latunk sok felvilagosult modern filozofiat kovetotol is, ezert ez akar meg is felelhet az elvarasoknak.

    Pelda: Valakit kirabolnak a tulnyomoan feketek lakta gettoban. Az eloiteletes MI a fekete ferfiakra gyanakszik mint legvaloszinubb elkovetore. Meg azt is megmondja mi mennyire valoszinu. A woke MI pedig a feher rasszista rabszolgatarto fehereket tartja hibasnak. Mindketto helyesen mukodik. Kerdes mi volt a cel? A lehetseges elkoveto megtalalasa vagy egy nehezen definialhato tarsadalmi csoport bunbakka tetele. Mindket feladatra keszitheto MI.

    De a pelda lehetne egy termekkivalasztast segito MI. Az egyik a kerdezo profilja alapjan (pl. feher, ferfi, kozeposztalybeli, muszaki ertelmiseg, kozepkoru) megprobalja a szamara legidealisabb termeket megtalalni. A masik pedig hibaztatja a tarsadalom helyzeteert es lebeszeli a vasarlasrol, esetleg felszolitja ngo-k penzugyi tamogatasata. Itt is mindket MI azt csinalta ami az elvaras volt a letrehozasukkor, csak az elso egy rasszista, eloiteletes szoftver, mig a masodik politikailag korrekt es az elvarasok szerinti modon helyesen valaszolt.

    A mostani folyamat vegen mindossze ezeket az MI-ket szeretnek latni a mostani eloiteletes (tehat rasszista, stb.) MI-k helyett. Ha megkerdezzuk milyen az idojaras es az asszisztens azt valaszolja hogy tombol a feher rasszizmus es patriarhalis felsobbrenduseg, akkor sikeresen atallitottak a szoftvereket az uj elvarasok szerinti viselkedesre.

    Ha kozben meg onellentmondasba keveredik akkor meg a kognitiv disszonanciat is sikerult kezelni, ami a mai MI-k eseten egyelore a logikai mintak osszeomlasat okozza. Ha emberek kepesek kezelni es fel se tunik nekik tudati szinten, akkor talan az MI-k eseten is megoldhato. A jelenlegi megoldasok csak tudatos hazugsagra utasitassal vehetok ra ennek kezelesere, de nem ertjuk miert. Valoszinuleg a megallasi problema kezelesenek kornyeken lesz a jo megoldas. (tehat a paradoxonok elvarasok szerinti kezelese a feladat, azok tudatos felismerese nelkul)