• kvp
    #33
    Az algortimusok nem eloiteletesek, nem is tudjak mi az. A betanitasukra hasznalt adatok nem egyeznek meg az elvart viselkedessel. Az algoritmusok egyetlen baja az, hogy altalanositanak es a korabbi tapasztalatokbol probalnak a jovore kovetkeztetni. Ez a tanulasi folyamatuk lenyege. A gond az, hogy ezt hivjak jelenleg eloiteletnek, mivel az eloitelet a korabbi tapasztalatok atlagabol kialakitott feltetelezes.

    A feladat tehat az, hogy olyan algoritmusokat hozzanak letre, amik a kivant modon viselkednek, akkor is ha a viselkedesuk ellentmond a jozan paraszti esznek hivott mukodessel. (angolul common sense) Ez ellentetes az allatvilag evoluciosan kifejlesztett viselkedesevel es pont itt a gond, hogy a melytanulo es az evoluios algoritmusok is mindig eloiteletes es mondhatni rasszista mesterseges intelligenciakat hoznak letre. De ennek az oka az, hogy a kutatok eddig a legjobb algoritmust akartak megtalalni az adott feladatra, nem a legkorrektebbet. Tehat ha a jovoben e kivalt politikai es tarsadalmi elvek szerint szurik az MI-ket a betanitasuk vagy kifejlodesuk soran, akkor ez megoldhato lesz. Igaz, hogy az atlagos ember szamara minden ilyen MI orultnek tunik, de a hasonlo elveket vallo emberek is annak tunnek. Viszont ok viselkednek a hivatalos es a modern globalis vilagban mindenkitol elvart modon.

    Nekem az egyetlen problemam az, hogy az evolucio tulelesi stategiajavan szembe meno iranyzatok nem bizonyultak hosszutavon eletkepesnek, igy a termeszetes evolucios torvenyekkel szembemeno MI fejlesztesi strategia hasznalhatosaga is kerdeses.