• Cyberdog
    #102
    Descartes: Cogito Ergo sum...
    Ennek az idézetnek van egy további, de kevésbé ismert értelmezése is, hogy ez az idézet maga Isten mibenlétét is igazolja.
    De Descartes soha nem kérdőjelezte meg Isten létezését, azt minden kétely felett állónak vélte. Miért mert a gondolkodó elme létezik és csak az létezik. Isten gondolkodik, tehát létezik. Az ember is gondolkodik, tehát létezik.
    Ez adott számára. Nem kérdőjelezte meg, nem is vizsgálta a témát.
    Ha ezt egy párbeszédbe kéne összefoglalni, akkor talán így lehetne.
    - Isten létezik.
    - Miért?
    - Mert csak!

    S ha már hit, Isten, Istenek.
    Jöjjön még egy kis érdekesség ?
    Az emberiség teljes történelme alatt (írott és írás előtti) megközelítőleg 102 milliárd ember élt a földön napjainkig (ebbe beleértve a jelenlegi 7.5 milliárdot is).
    Jelenleg 4500 vallás létezik a földön. A legkevesebb számú a monoteista (vagyis egyistenhitű), bár a legdominánsabbak, és a legtöbb követőt számlálók közé tartoznak.
    A politeista (többistenhit) vallásból van a legtöbb. A buddhizmus sem igazán monoteista, mivel léteznek buddhista istenek is Buddhán kívül is. Az egyik legnépesebb panteon jelenleg a hinduizmus a maga 309 teljes jogú istenével, már akiről a vallástudósok tudnak. (az ősi hettiták több mint 1000 istennel rendelkeztek).
    Ha a shintoizmusban az istenekhez beleszámítjuk az istenségeket, helyi istenségeket és isteni jelleggel bíró lényeket is (8 millió), akkor a shintoizmust lehetne a legnépesebbnek mondani, de csak az isteneket és istenségeket nézzük, akkor a hinduizmus után következik csak.

    Az emberiség történelme során 63 ezer vallás létezett napjainkig, beleértve a jelenlegieket is. A 63 ezer vallásnak megközelítőleg 28 000 000 istene volt, van. Ez úgy ha átlagot vesszük, akkor vallásonként 440 istent jelentett.
    Ember legyen a talpán aki képes legyen megjegyezni mind a 28 milliót..

    Egy ilyen eszmefuttatás után talán a legmeglepőbb, mikor azt mondom, hogy magam is hívő vagyok. De nem keresztény. Talán én vagyok az egyetlen magyar születésű shintoista az országban. (Most az itt tartózkodó japánokat ne említsük)
    Hivatalosan regisztrált (két irányzat két szentélynél is) vagyok. A shinto vallás nem dogmatikus. Egy shintoista, több irányzathoz, iskolához is tartozhat, mint amilyen én is vagyok, de akár másod vallása is lehet.
    Ez arra a shinto alap tanításra vezethető vissza, hogy: Tisztelj minden olyan hitet és nézetet, amely az emberi kiteljesedést szolgálja.


    Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2020.11.18. 17:38:00