• kvp
    #20
    "Ja, csak a hatásfoka pocsék... Nem igazán értem, hogy a sok hatásfok áttéttel mitől ad jobb sebességet, mint a vitorla."

    Nem jobb. Egyszeruen nem kell hozza szemelyzet es ha szemelyzet nelkuli hajot akarunk, akkor csak olyan technologia valaszthato, ami kibir par honapot karbantartas nelkul. A vitorlak erzekenyek.

    "Ez a szél és nap marhaság annyira nem éri meg, hogy nem raknak hajókra ilyet. Nem éri meg. Ezek eleve olyan kis hajókra mennének, ami méretgazdaságtalanná teszi az egészet "

    Ezert kell nagyobb, sot a jelenlegieknel is nagyobb hajokat epiteni. Lassabbak lesznek, de olcsobbak. A kritikus pont az, hogy ha nincs legenyseg, akkor nem kell sietni, tehat meg hagyomanyos fosszilis hajtassal kiegeszitve is olcsobb a szallitas, mivel kisebb sebessegen javul a hatasfok. A kritikus pont a szemelyzet kivaltasa es ez egy bizonyos sebesseg alatt valik csak gazdasagossa, ami viszont limitalja a szallithato aruk tipusat. A koolajnak vagy vasercnek mindegy, hogy mennyi ido alatt er oda, sok mas arunal viszont kritikus, hogy adott idon belul megerkezzen. Ezeknel meg a nuklearis hajtas is gazdasagosabb lenne, ha a technologia nem lenne olyan nagy mertekben agyonszabalyozva.