• Fefy
    #71
    "Az adott parancsolatokat be kell tartani az embereknek kivéve, ha adott szituációban Isten másként rendeli. Pl. Istennek parancsa a Ne ölj!, de aki ölt, általában halállal kell lakolnia, vagyis a kivégzése nem ölés, hanem a rend helyreállítása, de csakis Isten rendelte szerint."
    Ezen hangosan felröhögtem. De tényleg, komolyan felröhögtem. A kiírtásos mondatodra pedig már nem is reagálnék.

    De fordítsuk meg:
    Adott egy Allah-ot egy istennek tartó muzulmán (miért ne lehetne, ugyanarról az egyről van szó, csak más a mesevilága). Megkapja az egy istenétől azt, hogy írtsa ki a családodat, közben azt mondogatva, hogy "nem én akartam, Allah utasított". Ez az általad leírtak alapján akkor rendben van, nem kívánod a halálát a muzulmánnak (előre is elnézést a muzulmánoktól a példa miatt), mert az egy istennel mégsem szabad vitatkozni és ha ki kellett írtani a családodat, akkor ki kellett.

    A legjobb kérdés viszont még nem hangzott el. Egy nép kiírtását Isten hogyan rendeli el? Jön a viaszpecsétes pergamen, hogy a szőke kékszeműeket ki kell írtani, aláírás Isten? Vagy ez hogyan működik? Az álmodban megjelenik, vagy az érzésre Isten azt parancsolta, hogy... csak képzelgés és önigazolás, de nem valódi utasítás egy felsőbbrendűtől.

    De vegyük csak a Bibliát alapul. A sok mese arról szól, hogy meg kell bocsájtani a másiknak, akármilyen súlyos is a bűne. Ebbe hogyan fér bele az Isten által elrendelt ölés? A keresztes háborúk is pont Isten nevében mentek elméletileg. Aki nem keresztény volt, azt halomra kaszabolták. Nem biztos, hogy azért, mert nem hitt Istenben, hanem szimplán csak azért, mert nem ugyanazokban a mesékben hitt. Ez nálam bőven az álszentség kategória.

    De tegyük fel, hogy elfogadom, hogy egy Isten van (sok vallás esetén ez közös pont). Melyik szerint éljek? Éljek Allah szerint és aki nem őt isteníti, azt minősítsem hitetlen kutyának és vágjam le, legyek keresztény és indítsak keresztes háborút a nem keresztények ellen, vagy legyek akármilyen vallású?

    Szeretném ha mindegyik felmerült kérdést megválaszolnád és nem térnél ki a válaszok elől. Részemről az is elfogadható válasznak, hogy "nem tudom". Nem fáj a leírása.