• slowtroll
    #372
    "Azt mondja a szabály hogy E=m*c^2, ha egy csoda leírása ezt megsérti akkor az ellentmondás"
    pontosan. a természet/isten/mikulás törvényei (A) határozzák meg, hogy milyen (tudományos) tapasztalataink lehetnek (B), a tapasztalataink határozzák meg, hogy milyen elméletet (C) alkotunk a természet/isten/mikulás törvényeiről. A->B->C. C-vel közelítjük A-t B alapján. ha te C-t alapul véve utasítasz el bizonyos B-ket, az hiba, hiszen bármilyen C-hez is eleve csak B-k alapján juthattál el. C nem határozza meg B igazságtartalmát, csak fordítva. egy idevágó gyöngyszem, amikor egyesek tévesen a speciális relativitás elmélet (C) következményének tekintik a fénysebesség állandóságát (B), pedig valójában a fénysebesség állandóságából (B) következett az elmélet. ha az analógia kedvéért a fénysebesség állandóságát (B) isteni csodának tekintjük, akkor ezt a tényt elutasítottad volna, hiszen ütközött az akkori elméletekkel.

    a tudomány nem foglalkozik olyan tapasztalatokkal (B), amik nem megismételhetőek. *nem azért, mert tagadná, hogy létezhet* olyan igaz tapasztalat, ami egyszeri, hanem mert nem lehetséges eldönteni, hogy tényleg igaz tapasztalat-e az az egy, vagy mérési hiba, hazugság stb., magyarul *nem ellenőrizhető*. ugyanakkor elismeri a létjogosultságát ilyen egyszeri igazságoknak: az ősrobbanás. (irreleváns, hogy nem tapasztalati úton származik) éppen ezért ha a természet/isten/mikulás törvényei (A) tartalmaznak olyan szabályokat, amik egyszeriek, és elméleti úton nem levezethetőek más ellenőrizhető tapasztalatból vagy elméletből (ahhoz hasonlóan, ami az ősrobbanás elméletet eredményezi), akkor pusztán ezen technikai akadály miatt sem lehetséges olyan elméletünk (C), ami leírja a valóságot (A).

    "Ez igaz, de ezt én nem látom problémának, ettől ez még csak mennyiségi kérdés, a fenti képlet lehet hogy csak milliomod tudásrész, de a lényeg hogy nem hoz be feloldhatatlan ellentmondást."

    szuper, de akkor mégsem igazságról beszélsz, hanem valamiféle hasznos eszközről, ami az ember számára releváns léptékben mond valamit a valóság igazságáról. :)

    a "feloldhatatlan ellentmondás" kapcsán már csak ismételni tudnám magam, viszont valamiért eszembe juttattad ezt a videót:

    a hullámfüggvény fejlődési szabályai ugyanúgy teszik a dolgukat a mérés után is. mindenesetre jól láthatóan nem dől össze a világ egy kis beavatkozástól. :)