• slowtroll
    #340
    "Az istenhit logikai ellentmondásokhoz vezet"

    érdekelne, ezt miből vezeted le. :D
    itt most azt feltételezem, hogy önellentmondásra gondoltál. (vs. nem két rendszer közti ellentmondásra) ez egy univerzális kijelentés, tehát elég egyetlen ellenpéldát mutatni ahhoz, hogy cáfoljuk. mindenesetre az a tény, hogy találsz önellentmondást istenhit definíciók kapcsán nem azt jelenti, hogy nem létezik olyan istenhit definíció, amiben nincs önellentmondás. ergo semmi értelme rámutatni önellentmondásosságra bizonyos hitek kapcsán, mert az pusztán annyit mutat meg, hogy az a szóban forgó istenhit önellentmondást tartalmaz.

    az a probléma, hogy az emberek jellemzően olyan szinten állnak hadilábon a logikával, hogy fel sem tűnik nekik. :) egy érvelés nem attól válik hibássá, hogy istenről, húsvéti nyusziról, kvantummechanikáról tesz kijelentést, hanem hogy betartja-e érvelés közben a logikai szabályokat, vagy sem. amikor azt állítom, hogy a mikulás ruhája piros, akkor ez annak ellenére igaz, hogy nem létezik a realitás kontextusában mikulás. nyilvánvalóan nem a realitás a kontextus, annak ellenére, hogy az ember aki ezt a kijelentést megfogalmazza, a realitásban fogalmazza meg a kijelentést. ugyanakkor ha mindenáron a realitás kontextusában akarom megfogalmazni, akkor azáltal lesz az állítás hamis, hogy mikulás nem létezik.

    én személy szerint egyébként nem istenhívők és "tudományban hívők" mentén teszek különbséget, hanem igazságot keresők és biztos kapaszkodókat keresők között. a tudomány nevében sokan (hibásan) olyan állításokat is tesznek, amit az sosem tett és nem is tenne. én ebben látok párhuzamot "hibás" istenhit és "hibás" tudományhit között, amikor egyesek biztos kapaszkodókat keresnek, és ezért fogalmaznak meg konkrét állításokat olyan helyzetekben is, amikor egy adott állítás eldönthetetlen. magyarul nem fogadja el azt az állapotot, hogy egy állítás az eldönthetetlen, hanem ragaszkodik ahhoz, hogy az vagy igaz vagy hamis legyen. csakhogy hamisnak tekinteni egy ilyen állítást pontosan ugyanakkora logikai hiba, mint igaznak.