• Tetsuo
    #26
    Nagyon bután közelíted meg a kérdést. Egyszerűen olyan alacsony nem csak a szellemiség, hanem a logika, illetve az érvelési nívó amit használsz, hogy felmerül a kérdés, te hogy szerezhettél diplomát? Persze, tudjuk, ma már azt szinte az ember után dobják, meg vannak büfészakok; mégis az eddigiekből úgy tűnik, neked ez valami státuszszimbólum, a reáltudományok divatos tárgyköre pedig hivatkozási alap. Ennek fényében meglepő, hogy a formális logika alapjaival sem vagy tisztában - képtelen vagy megfelelően érvelni.
    Így nem is neked szól a válasz, hanem másoknak, kiket valóban érdekel és még ilyen naiv realista szinten fogalmaznak kérdéseket, de valóban érdeklődnek a maguk módján.

    A klasszikus vallások: különféle hindu, buddhista, mohamedán, keresztény és az ókori zsidó vallások - mind egy pozitív abszolútumot hirdettek (és hirdetnek), ami egy és ugyanaz természetesen, esetleg különböző aspektusokból.
    Ha valóban létezik az egyetlen Isten, akkor ez evidens. Csupán annyi a magyarázat, hogy egy igaz út van, a többi eltévelyedés. Ez a kijenetés is csak az adott vallás szintjén értelmezhető, hiszen más-más kultúrák más-más metafizikai megnyilvánulást, más-más leszármazott hagyományt képvisel(t); hiszen amint a vallások hirdetik, a primordialitásban, a teremtéskor, illetve az emberiség kollektív bűnbeesése előtt volt egységes és általánosan ismert a metafizikai őshagyomány, azután a bűnös lét eredményeként az ember Istentől mindinkább eltávolodva elveszti eme hagyományt, a lényegi és legfőbb tudást, illetve ennek maradványai lelhetők fel itt-ott modern társadalmunkban, egyre inkább félreértve, félremagyarázva - ezen leágazások például a vallások, majd az ezekből eredő felekezetek.

    Természetesen a formai eltérések a tradíció elhagyása mentén előtérbe kerülnek, majd lényegivé lesznek/lettek. Vallások tekintetében a deviáció (via ~ út, de- ~ fosztóképző) eredményeként nagyon sok esetben a rítus fontosabb, mint a metafizikai kapcsolat. Így van ez többek között a kereszténység fősodratú felekezeteiben és az iszlám népszerű áramlataiban. Ergo ma a legtöbb vallásgyakorló tévúton jár, ahogy az adott metafizikai hagyományok erre utalnak is.

    Egy útmutatás azoknak, akik nem tudják eldönteni, melyik az "igazi" tradíció/vallás, amit követniük kell:


    .






    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2020.08.01. 16:33:50