• slowtroll
    #256
    nyilván nem az eltelt időn van a hangsúly, hanem azon, hogy a jelen múltra épülő komplexitásának csak azzal az előfeltételezéssel van jelentősége, hogy az entropikus fejlődés eredménye. arra akartam rámutatni, hogy egy komplex (és konzisztens) jelen-állapotot máshogy is elő lehet állítani.
    hogy mi tűnik logikusnak... a logika jól ismert szabályai szerint ismeretlenből nem vonhatsz le következtetést. lehetséges definiálni olyan istent, amelyiknél nem logikus, hogy marinénikkel szóba álljon, de ennek mi értelme, ha abból indulunk ki, hogy cél egy olyan istent definiálni, aki szóba áll marinénikkel? :) ha arra akarsz kilyukadni, hogy paradoxon legyen az isten, akkor úgy kell definiálni, de ez megint nem igazán tudományos módszer. :)

    sajnos elkanyarodtunk az eredeti gondolattól, amit személy szerint érdekesnek tartottam az egészben: én elég erős párhuzamot látok az általános MI-biztonság és a biblia/valóságunk terén. ha olyan MI-t akarunk létrehozni, ami nem tapos el minket az első pillanatban, mint a hangyákat, nekünk kb. pontosan azt kell csinálnunk, amiről a biblia szól. egy virtuális világban baszogatni (árvíz, próbatételek stb.), ahol a legocsmányabb körülmények között sem fordul majd ellenünk. aki kiállja a próbát, az pedig jöhet a valóságunkba. (mennyország) magyarul az egyetlen értelme a virtuális valóságnak, amiben egy ilyen ágenst lehet nevelni, hogy morálra tegyen szert. csak aztán brüsszelben a MI-jogvédők betiltják az ágensünk mesterséges frusztrálását, így idővel abbamaradnak a "csodák". :D