• Tetsuo
    #252
    1. Nem mindegy neked a személyem? Nem ellenem szólsz - elvileg -, hanem az állításaimat vonod kétségbe.
    Ilyen alapon semmit nem szükséges írnom neked, hiszen közöd sincsen nem csak a keresztény valláshoz, de általában a klasszuikus világszemléletekhez, a világirodalomhoz, a világ megtapasztalásához... semmihez.
    Egy kalitkában vegetálsz virtuális világban tévelyegve éled hétköznapjaid. Az ünnepnapjaid meg, mikor megjelenik a várt játékod, meghozza a postás a tévét vagy processzort. Rohansz hogy karriert építs, hogy felhalmozz, mert azt hiszed az a boldogság felé vezető út, az alantas ösztönök kiélése pedig pillanatnyi örömet okoznak, majd megannyi fájdalmat és nem érted, miért van ez, miért van gonsozság a világban, de a választ és a valódi boldogságot megtagadod. Önmagadnak is hazudsz.
    Ilyen embernek nem kellene írnom, hiszen egyrészt semmit nem érthet, másrészt szinte nulla esély van őt magát megváltoztatni. Én mégis írok, mert nem a mögöttes személyt nézem, hanem a magamfajta, egyszerű, tökéletlen hitvédelemként terjesztett Igemorzsák feladatát látom.

    2. Isten, isntenek, istenségek definíciója értelemszerűen emberi nyelven nem lehet pontos, mégis a lényegét megragadó elképzelés kialakulhat mindenkiben bizonyos műveltség és útkeresés nyomán.
    Ez a közelítő meghatározás évek munkájának gyümölcse lehet, nem pedig néhány Facebook-os vagy egyéb netes fórumos hozzászólás eredménye.
    Istent két-három mondatban leírni nem lehet. Bizonyos részeit, bizonyos szemszögből hosszasan el lehet magyarázni, de már ennek megértéséhez filozófiai alapműveltség szükségeltetik, ami általában az atesiták oldalán nincs meg.
    Nem, nem azt mondom, hogy a magukat kereszténynek vallók meg ezekkel adekvát módon fel vannak vértezve, hanem csak azt, hogy az adott háttértudás nélkül nem érthető meg egyáltalán - vonatkozik ez mindenkire.

    3. Az általános kérdésed mögött megbújt valami gonoszság, valami tüske, ergo nem az általános válasz érdekel, hanem valami más. Tiszta vizet önthetnél végre a poharadba és kiböhetnéd, mi a bajod, majd arra konkrétabb választ adhatnék.
    Ha - messzemenően naivan feltételezve - csakugyan az isen/Isten fogalom magyarázata érdekel, akkor nézd meg a beillesztett videókat, mert egy alapszinten választ kapsz, ami után - immár célozva, részletezve - felteheted következő kérdésedet.