• defiant9
    #241
    A kérdés az hogy zárt a rendszer vagy nem, az irreleváns hogy be vagyunk-e ágyazva egy másik rendszerbe ha az nem kavar bele az általunk megismerhető működésbe, ez esetben a mi univerzumunk koherens egységet képez, nincsenek benne csodák, nincs ki/be/átjárás.

    "képes lenne változtatásokat létrehozni futás közben is"
    Az univerzumunkra vetítve ez nem lenne más mint egy alternatív valóság létrehozása és opcionálisan a mi valóságunk terminálása. Annyit tudunk hogy a jelenlegi valóságunk a fizika ismert szabályai szerint konzisztensen működik, nem szükséges benne egy isten létezése. Lehet hogy van olyan univerzum ami kb. így néz ki mint a miénk, de párezer éve volt benne egy Isten, de ez csak fikció.

    Ahogy mondtam a jelenlegi ismert univerzumunkba nem férnek bele a csodák, legjobb tudásunk szerint a kezdetek óta létező és állandó szabályok lehetségessé tették azt hogy most itt ezen topicoljunk(ez alól az ősrobbanás T+0 -ja kivétel pont). Az istenkultusz köré építő univerzum nem ilyen lenne, fizika helyett egy varázsütés szerű csoda hozta volna létre azokat akik itt topicolnak, isten nélkül pedig nagy emberek nélküli sötétség lenne.

    Persze értem én ezt a Mátrixos szimulációban élünk megközelítést, lehet is hogy abban élünk, csak éppen nincs benne isteni csodáknak semmi nyoma, meg ne is túl logikus egy ekkora univerzumot szimulálni a Földi teremtés kedvéért.