• slowtroll
    #238
    nem az a kérdés, hogy a realitás konzisztens-e stb. fogadjuk el, hogy az, és minden helytállónak tartott tudományos elmélet legyen igaz. eggyel még visszább kéne lépned. :) amit biztosan tudsz, és nem posztulátumból vagy axiómából indul ki az az, hogy gondolkodsz, tehát vagy - jelentsen a létezés bármit is. :) de amit már a szemeddel látsz, az a realitás esetében is bizonyított, hogy egyáltalán nem "odakint létező", hanem egy abból származtatott absztrakció. minden tudás a valóságról onnan ered, hogy kísérleteket végzünk rajta, és szabályszerűségeket fogalmazunk meg, tapasztalatból feltételezve, hogy valami szabály szerint működik.
    de te, defiant9, mindössze kapcsolatban állsz a realitással, amire most tekints az összes tulajdonságával mint egyetlen objektumra. hogy te be vagy-e ágyazódva, vagy külső kapcsolatban állsz vele, esetleg az van-e beléd ágyazódva teljesen megkülönböztethetetlen a köztetek áramló információ tekintetében. mindez abból automatikusan következik, hogy a tudatod véges, és a felület, amin kontaktusban állsz ezzel az objektummal szintén véges keresztmetszetű. ha abból az előfeltételezésből indulsz ki, hogy létezik egy realitás, amibe beleszülettél, értelemszerűen azt fogod kapni, amit és ahogy per pillanat gondolsz a világról. viszont látni kell, hogy információs szempontból egy intelligens ágens, amit valamilyen környezetbe helyeznek, amivel kommunikálni tud, nem kizárólag ilyen feltételek között és forrásból képes fejlődni!
    ha te egy általánosan intelligens ágens vagy, aminek a kommunikációs felületén a realitásnak megfelelő információt közölnek, akkor azt fogod "tapasztalni", hogy a realitásban jöttél létre, abban élsz. vagy gondolj csak arra, hogy amikor álmodsz, akkor a tudatod az abszurditásokat ugyanolyan természetességgel tudja elfogadni, mint ébren az abszurditások hiányát. a tudatod álomvilággal történő kommunikációja egyenrangú a tudatod valósággal történő kommunikációjával.
    ez azért fontos, mert a realitás lehet végtelenül összetett, és meg is ismerheted az uralkodó szabályait 100%-ig (ami a gyakorlatban nyilván lehetetlen), mivel a szubjektumod nem része, ezért semmit sem fogsz megtudni a kapcsolatotokról érdemben. pl. mit számít, hogy álmodban az álmodra vonatkozóan milyen következtetésekre jutottál, miután felébredsz?
    (ami a szabályok megszegését illeti: nem tudom, jártas vagy-e a programozásban, ha igen, akkor bocs a következő kitérőért, mert ez nagyon alap dolog: a program lényegében egy statikus szabályrendszer, amit lépésről lépésre hajt végre a gép. az egyes lépések határozzák meg, hogy melyik szabályok hajtódjanak létre a következő lépésben, illetve a program belső állapotában (vagy a rendszerében, de ez itt most nem érdekes) idéznek elő változást. azt kell látni, hogy amennyiben valaki a realitást programként meg tudná fogalmazni, és futtatná, az állapotban anélkül is képes lenne változtatásokat létrehozni futás közben is, hogy magát a programot módosítaná. ezt a szabályszegés-témát egyébként én nem tartom olyan fontosnak az egész kérdésben, csak azt akarom jelezni, hogy még ez is belefér, ha valaki ragaszkodik a "csodákhoz".)