• slowtroll
    #225

    szeretném az "ateisták" figyelmét felhívni arra, hogy ők nemcsak a bibliát tagadják, hanem bármiféle természetfeletti istenség létét. értelmetlen tehát leragadni bibliai értelmezéseknél, és az abban leírtak kiforgatásánál, mert sokkal többet (általánosabbat) tagadnak, mint a biblia konkrét szövege. :)
    arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy nagyon fontos látni a különbséget a szubjektív tapasztalás és a realitás között. a tudomány a realitás szabályszerűségeit igyekszik modellezni, de a szubjektum nem a realitás terében, hanem a szubjektivitás terében mozog. színek, ízek, szagok érzések stb. nem léteznek a valóságban, csak a szubjektív térben, mint ahogyan a szubjektív térben sem különböző energiájú fotonokat "látunk", hanem színeket. a tudomány magyarázata a szubjektumra az, hogy a realitásból kiemelkedő emergens jelenség. csakhogy mégha ez konkrétan igaz is, bizonyítani sosem lesz képes, ugyanis a bizonyítás csak a realitásban történhet, a realitás viszont csak közelíthető a szubjektum felől, a kettő között kapcsolat áll fenn, nem pedig egyenlőség.
    a mesterségesintelligencia-kutatás egyik ága a MI-biztonság kutatása. egy általános MI szabadjára engedése köztudottan komoly kockázatot jelent. erre keresnek különböző megoldásokat. egyik lehetséges megoldás, ha a világunkat virtuálisan modellezzük, és abban engedjük szabadjára ezt a mesterséges ágenst. gondolatkísérlet: mivel az ágensünk intelligens, tanulmányozni fogja a környezetét, és mivel lehetőséget ad rá a virtuális környezet, arra a következtetésre juthat, hogy ő maga emergens. azt kell látni, hogy az ágens "szubjektíve" sehogyan sem tudja egyértelműen levezetni, hogy emergens vagy "teremtett", mert a virtuális tér, amivel kapcsolatban áll számára externália, és mégha hozzá is férne a szövetéhez (értsd: a virtuális világ működési szabályait nem csak közelíthetné, hanem valahonnan biztosra tudhatná), annak eredetéhez semmiképpen sem.
    a bibliai abszurditások cikizése közben azt is vegyük észre, hogy a fenti gondolatkísérlet keretében igenis lehetséges, hogy a virtuális világ működését szolgáló előre lefektetett szabályok ellenére a konkrét állapotot tetszőlegesen manipulálhatjuk. azaz: bár a világ a virtuális fizika szabályai szerint fejlődik, mégis lehetőség van beavatkozni, és lehetetlen helyzeteket létrehozni.