• defiant9
    #48
    "Talán mert ott egyértelmű a szövetségi szintű kül/gazdaság/védelemi politika és ennek szervezeti keretei is vannak."
    Tehát akkor létre kell hozni a keretet, és a tagállamoknak elfogadni. Az hogy azt mondod hogy azért nem hozzuk létre mert nem lenne jó az meg körbenjáró érvelés ahol nem tudsz rámutatni egy valódi okra.

    "és mégegyszer, a gond az, hogy az eukrácia ellenáll a változásoknak"
    Nem áll ellent, éppen szorgalmazza, az EU több pénzt akar, több hatalmat. Ezt a tagállamok nem adják meg neki. Tehát a tagállamok miatt nincs nagyobb centralizáció. Akinél nincs hatalom/felelőség az értelemszerűen nem lehet hibás abban hogy miért nem él vele. Logika 1.0.

    "Hát azért ne feledkezz már el a BREXIT mellett szavazó 30%-nyi liberálisról, meg szociról sem!"
    Nem feledkezem meg. Én soha nem mondtam hogy csak 100% van. Elég lett volna ha néhány % +eltérés van liberális/konzervatív arányban az előbbiek javára és az Egyesült Királyság nem lépett volna ki az unióból. A korreláció tényadat, hiába lovagolsz azon hogy de hát egyéni döntések voltak. Persze, de az egyén az alapján dönt hogy milyen a beállítottsága, egy konzervatív jóval nagyobb valószínűséggel dönt a kilépés irányába. Mi itt nem egyes emberekről beszélünk mert az értelmetlen lenne, hanem irányzatokról.

    "A magyar gazdaságot a rendszerváltás után nemhogy felszabadították a terhek alól, hanem gyak kinyírták"
    Most lózungot puffogtatni jöttél ide? Arról volt szó hogy releváns-e az 1980-as Magyarországot szerepeltetni az EU szavaiddal élve államalakulat statisztikai adatában. Belátható hogy a te okfejtáseddel ellentétben ez nem túl releváns sőt torzító jellegű adat, de technikailag mégiscsak ez a statisztikai nézet képes ilyen időtávban valami képet adni a fejlődésről. Értelemszerűen minél rövidebb az időtáv és állandóbb a tagországok száma annál jobb a statisztika, egy ilyen statisztikából(pl az utolsó évtized) méginkább az látszik hogy leszakadtunk az USA-hoz vagy Kínához képest, amelyek politikai/gazdasági szervezettsége meghaladja az EU-ét.

    "II. VH után más országokból kitelepített német, sváb tömeg jelentette, aki a gazdasághoz olcsó munkaerőt biztosított"
    Tehát akkor ezek szerint a szétbombázott állapot mégsem olyan fontos. Kérdés hogy akkor miért is erre hivatkoztál eddig, miért nem arra hogy nem volt elég olcsó munkaerő a kontinensen. Ez is kb. ugyanolyan megalapozatlan lett volna. A német csoda leginkább a munkamorálnak szaktudásnak/ mentalitásnak köszönhető, egy nevezzük emberléptékűbb világban egy Németország méretű egységes piac nem volt hátrányosan apró, bőven elégséges táptalajt adott a fejlődéshez, az akkori cégméretekhez passzolt. Ahogy viszont tolódunk a globalizáció, a multinacionális konszernek, és csilliárd dollár beruházás igényű fejlesztések irányába akkor már az látszik hogy versenyképességben a méretgazdaságosság miatt a nagyobb piacokon szereplők vannak előnyben, és képesek már hazai pályán is megverni akár az egyébként jól működő német EU-s cégeket is. Jelen trend szerint a növekvő technológiai hátrány miatt a kontinens az alacsonyabb hozzáadott értékű termelés irányába tolódik, ahogy most mi vagyunk német gazdaság kiszolgálója, úgy válik majd az EU is a nagyobb/fejlettebb gazdaságok kiszolgálójává, felvevő piacává.