• NEXUS6
    #47
    "Az USA-ban miért nincs ilyen alacsony hatékonyságú működés. Mi ennek a forrása?"
    Talán mert ott egyértelmű a szövetségi szintű kül/gazdaság/védelemi politika és ennek szervezeti keretei is vannak. EU haderő gyak zéro, gazdaságpolitika ahogy esik úgy puffan, közös külpolitika meg mondhatni szinte nyomokban. Miközben az eukrácia pl. látványosan összeveszett Putyinnal, addig a magyar kormányzat meg óriási üzleteket köt vele. Másik nagyszerű példája az eukrácia zéró hatékonyságának az amit a COVID járvány alatt művelnek, illetve hogy még csak a látszatát sem keltik, hogy megpróbálnák az egyes országok tevékenységét összehangolni. Mondjam még a példákat, hogy mennyire alulfejlett az EU? Szóval érthető az országok szkeptikussága, és mégegyszer, a gond az, hogy az eukrácia ellenáll a változásoknak, hiszen aki most benn ül annak pont jó ez így. Jó pénz, zéró felelősség.

    "Azt állítod hogy nincs összefüggés aközött hogy konzervatív/liberális egy szavazó és aközött hogy az EU ellen vagy mellette szavaz? Napnál világosabb az korreláció, tagadod ezt?" Hát azért ne feledkezz már el a BREXIT mellett szavazó 30%-nyi liberálisról, meg szociról sem! ;) Ez egy konkrét kérdés volt, a konzervatív brit kormány pont maradás párti volt, az emberek meg egyénileg eldöntötték, hogy mire szavaznak. A végeredmény a két oldal (maradás/kilépés) közötti olyan minimális különbséget hozott, hogy az szinte a hibahatár szintjét súrolja. A brit politikában évtizedes diskurzus folyt a kilépés meglebegtetésével, minden politikai erő aktuál szinten ezt tárgyalgatta, hasznothúzott belőle (miközben értelmesen pláne hogy ilyen kicsi az eltérés a két oldal között ennek a kérdésnek fel sem szabadott volna merülnie!). A társadalom gyak kettészakadt a kérdés mentén, de ez a kettészakítottság nem egyértelműen a politikai irányultság mentén következett be, ezt mondom. A konzervatívokat ezekután általánosan démonizálni, megbélyegezni szerintem egyfajta demagógia.

    "Levezettem. Sarkítva, ha minden országban domináns lenne a nacionalista/konzervatív/szélső jobbos szavazóréteg, akkor az EU villámgyorsan szétesne és megszűnne gazdasági egységként funkcionálni, csak nemzetállamok lennének." Én meg történelmi példákat hoztam, hogy az EU integráció évszázados, évezredes folyamat. Többnemzeti országok Európában évszázadok óta élnek és virulnak. A BREXIT gyak az angolok hülyesége, hogy sikerült kenyértörésre vinni egy olyan kérdést, amit valójában senki nem akart megválaszolni. Kb. amikor addig kérdezgeted a kedvesed, hogy szeretsz-e, amíg elfogy a cérna és úgy összeveszik veled, hogy szakítás a vége. XD

    "Szerencsére akkor most már megmutatkozik. Ja nem. Most épp a legszarabbak az értékek, épp most lépnek el mellettünk amikor már mi is tagok vagyunk 16 éve. Vagy szerinted mennyi idő mire pozitív lesz a hozadék?"
    A magyar gazdaságot a rendszerváltás után nemhogy felszabadították a terhek alól, hanem gyak kinyírták. Lásd Ikarusz, Ganz, élelmiszer ipar, stb. Maradt a MOL, meg az OTP és kb ennyi, miközben emellett még egy tucat K-Európában vezető különböző profilú cégünk lehetne. Az unió tart bennünket életben jelenleg, mondhatni 2010-ben a ballib oldal szintre direkt veszítette el a választást, mert a saját eszközeivel a magyar gazdaság mélypontját sikerült elérnie és ebből nem láttak kiutat. Ha nem így lenne, akkor ma lenne potens, konstruktívan kritikus ellenzék, amely képes megfelelő alternatívát felmutatni. De nincs. Ma az folyik, amit a rendszerváltás után a kormányok elfelejtettek megvalósítani, a nemzetközi szinten is labdába rúgni képes nagytőkésréteg kialakítása. Ez nem szép folyamat, de egy ország túlélése szempontjából szükségszerű, Ha ezen túlvagyunk jöhet csak a gazdasági fellendülés.

    "Tehát ha kimegy a sok román mezőgazdasági munkára ahol kb. 1 szót sem kell beszélni a fogadó ország nyelvén akkor ki is húzhatjuk a nyelvet mint probléma? Másrészt ez csak a probléma egy része, ami egyébként nem elhanyagolható, mert sok magyar cégnél ma sem triviális hogy valaki tárgyalóképesen lenne a külföldi partner felé."
    A német gazdasági fellendülésnek több nagy hulláma volt. Az első alapját az a II. VH után más országokból kitelepített német, sváb tömeg jelentette, aki a gazdasághoz olcsó munkaerőt biztosított, a másodikat viszont már a K-európai emberek biztosították, aztán jöttek a török vendégmunkások. Szal az utóbbi esetben már nem igazán volt teljes a nyelvi kompatibilitás. Amerikában a kérdés inkább úgy merül föl a dolog, hogy nem az a kérdés, hogy az adott államban beszélnek-e angolul, hanem hogy hogyan kommunikálok azzal az illegális bevándorlóval, aki majd a melót gyak el fogja végezni!? ;)