• defiant9
    #46
    "azok alacsony hatékonyságú működésével szembeni ellenállást emelném ki."
    Az USA-ban miért nincs ilyen alacsony hatékonyságú működés. Mi ennek a forrása?
    Egyébként elég agyafúrt logika az hogy a tagállamok milyen frankón működnek, és csak azért nem akarnak több pénzt tenni a közösbe mert az meg már nem hatékony. A tagállamok delegálják a képviselőket az EU-ba, miért olyanokat küldenek akik képesek megszavazni a hatékony működést, miért kerül minden ilyen képviselő otthonra. Szerintem egyébként az EP-be éppen minőségibb a képviselő felhozatal, még a Fidesz részéről is, már csak az is egy szűrő hogy külföldön kell élni/dolgozni, egy türhe erre alkalmatlan, míg a magyar viszonyok közt egy Tállai szintű türhe országgyűlési véleményvezér, meg NAV elnök tud lenni.

    "Ez a kérdés ugyanis egyénileg változik"
    Ettől még a statisztika, valid. Ilyen buta logika szerint csak a 100%, 0% eloszlás ami eredményt ad, vagy hol a határ? Azt állítod hogy nincs összefüggés aközött hogy konzervatív/liberális egy szavazó és aközött hogy az EU ellen vagy mellette szavaz? Napnál világosabb az korreláció, tagadod ezt?

    "az hogy is hat akkor közvetlenül, vagy közvetve az EU gazdasági teljesítményére"
    Levezettem. Sarkítva, ha minden országban domináns lenne a nacionalista/konzervatív/szélső jobbos szavazóréteg, akkor az EU villámgyorsan szétesne és megszűnne gazdasági egységként funkcionálni, csak nemzetállamok lennének. A valóság nem ennyire sarkos, de leginkább azért nem kezdünk széthullani, mert legtöbb kormánynak van annyi esze hogy az xxEXIT kérdést nem bocsátja népszavazásra, a britek is azt hitték nyerhető a szavazás és akkor win-win ha felajánlják mint opció, de alábecsülték a nacionalista hangulatkeltés erejét a manipulálhatóbb szegényebb/iskolázatlanabb szavazóréteg körében.

    "az csak javítja a két államalakulat (USA-EU) összevethetőségé"
    WTF? Gondolkozz már ember. Ha egy ország nem része az államalakulatnak 1980-ban, de mégis beleveszed a statisztikába akkor miért is releváns az ott léte?. Éppen hogy torzítja az értéket. Ez a statisztika ha nevén nevezzük nem EU vs. USA, hanem 27 jelenleg tag európai ország vs USA összevetése. Ezt csak azért csinálják így mert EU statisztikát egyébként nem lehetne csinálni a múltba mutatóan csak az utolsó be/kilépőig.

    "egy kezdeti időszakban annak még megmutatkozna a pozitív hozadéka"
    Szerencsére akkor most már megmutatkozik. Ja nem. Most épp a legszarabbak az értékek, épp most lépnek el mellettünk amikor már mi is tagok vagyunk 16 éve. Vagy szerinted mennyi idő mire pozitív lesz a hozadék?

    "Másrészt az USA adósságállománya is csillagászati és összevethető az EU-s országokéval."
    És hogy jön ez ide? Az államadósság egyébként EU szinten eleve nem értelmezhető, mert minden ország önállóan megy csődbe, egy német nem kell hogy automatikusan jót álljon egy görög adósságért. Ez is csak azt mutatja hogy az USA-hoz képest mennyire töredezett az EU gazdasága, még az euro zónán belül is.

    "lásd több százezer magyar, meg több millió román, stb külföldön munkát vállaló."
    Tehát ha kimegy a sok román mezőgazdasági munkára ahol kb. 1 szót sem kell beszélni a fogadó ország nyelvén akkor ki is húzhatjuk a nyelvet mint probléma? Másrészt ez csak a probléma egy része, ami egyébként nem elhanyagolható, mert sok magyar cégnél ma sem triviális hogy valaki tárgyalóképesen lenne a külföldi partner felé. Ahogy mondtam a példában egy görög cég hiába lenne jó akvárium építésben, nagyon nehezen tud EU szinten megjelenni, a hatékony kommunikáció nagyon fontos a gazdasági életben, amennyiben ez korlátos, akkor a cég lehetőségei is ugyanígy korlátosak. Egyébként megint egy trivialitás amivel hadakozol:
    2018 Annual Report on intraEU Labour Mobility
    Furthermore, data in important destination countries (Austria, Belgium, Spain, Italy and the UK) as well as aggregated data from many EU countries shows that a lack of language skills is a very important (if not the most important) obstacle to finding a suitable job among EU-28 movers.