• NEXUS6
    #35
    Jelezném, hogy továbbra sem az a célja a fórumozásnak, hogy mint egy bíróságon döntsünk az igazságról. Mindannyivan valamilyen szempontot hozunk fel, és csak nagyon kevés esetben mondható ki egyértelműen, hogy az egyik állítás és csak az egyik állítás igaz. Szal amit írtam az európai technológiai lemaradásról továbbra is igaz "nem dőlt meg" attól, hogy hoztál egy példát egy korábban sikeres vállalatról. És ha figyelmesen elolvasod látod, hogy a pédád bele is illeszthető a gondolatmenetembe. ;)

    "Tehát azt mondanád ezzel hogy az EU a jó modell és már korábban integrálódni kellett volna, és a megalakulása(1957) is már túl kései volt?"
    Abszolút ezt mondom. Történelmileg vizsgálva az európai integrációs törekvések a Nyugat-Római Birodalom bukásáig nyúlnak vissza. A Bizánciak a 800-as években, Nagy Károly, vagy Később Napoleon és Hitler is ezt a gondolatot próbálta megvalósítani. Azonban előbb főleg az arab, majd török, majd az angolszász érdekek megakadályozták ennek megvalósulását. Az, hogy Amerika a háború után miért is hagyta Nyugat-Európát ilyen mélységben integrálódni az jó kérdés. Alapvetően mert kellett a gazdasági háttér az oroszok ellen a NATO-nak. Aztán kicsit gáz neki, hogy konkurenciát teremtett magának. De szerencséjére az EU politika elég töketlen.

    "Ez az USA-ban is így van. Attól még lehet régiós 'lobbi' alkukat kötni képviselő szinten, gyakran meg is teszik."
    Az, hogy az USA-ban is így van az nem azt jelenti, hogy jól van. Ott annyival más a helyzet, hogy van 2 párt oszt annyi. AZ EU-ban meg mindíg lehet sakkozni, hogy a parlamentben melyik gyüjtő frakció az erősebb, ki kinek tart be. És tekintve, hogy ezek tök mesterséges frakciók, mert ugye nem indul az Európai Néppárt a magyar választásokon, ettől kezdve nagyon valóságtól erugaszkodott az egész.

    "Egyébként egy közös hadsereg, vagy ESA finanszírozása esetén nem is kellene szignifikánsan felmerülnie a saját pecsenyénket sütögető lokálpatrióta/regionális érdekek mentén szerveződő attitűdnek..." Ahogy fejtegettem, nem annyira a más országokkal szembeni nacionalizmus a fő gát szerintem, hanem a bármilyen ország érdekétől elszakadt önjáró EUkrácia és az adott ország szembenállása. Az, hogy Mo miért utolsónak csatlakozott a régióból az ESA-hoz is kb ebbe illik bele. Nem azért nem csatlakoztunk, mert be akartunk tartani a cseheknek, vagy a franciáknak, hanem mert évtizedekig az űrkutatás marginálisnak látszó városihülyeségnek tűnt a magyar politika számára, amit az EU feleslegesen pénzel, von el rá forrásokat.

    "Nem tudom itt konkrétan mit lenne potenciál szó definiciója, azért nem tudom megítélni ezt a világelsőséget, pontosítani kellene."
    Nézd meg, amikor az EU mutatóit összesítve hasonlítják akár az USA-hoz, akár Kínához, el fogsz lágyulni.

    "Brüsszel bizottság mindig azt mondja több pénzt kér, és több jogkört, a tagállamok meg azt hogy nem, ez a kialakult sorminta, amire csak ráerősít a vétójog intézménye."
    Lásd korábbi gondolatmenetet. A jelenlegi EU politikai rendszer nem alkalmas az egyes országok érdekeinek becsatornázására, amíg ez így marad addig felesleges érdekellentét lesz, nem az egyes országok között, hanem Brüsszel és az ország között. Ez van. 20 éve késik az EU reformja, majd talán a köv 20 éveben.