• NEXUS6
    #31
    Az űrgazdaság ugyanabban a cipőben van most, de sajnos már vagy 50 éve, mint mondjuk a polgári nukleáris ágazat volt az 1950-es években. Az, hogy van polgári célú atomerőmű az annak köszönhető, hogy akár fegyverkezési oldalról (atomerőmű, mint plutonium gyár), akár energetikai oldalról (tengeralattjáró, anyahajó) erősen meg volt támogatva a fejlesztés, mellette egy presztizs is volt, hogy az aztomhatalmak megmutassák, gyak hazudják, hogy a nukleáris technológia fejlesztése alapvetően békés, a nemzet jollétét szolgáló dolog. A faszt volt az, de mindegy. Másrészt bizonyos költségcsökkentést is jelent, ha egy atomerőmű a plutonium gyártás mellett, nyereséget termelő gzadasági vállalkozás is.

    Iszonyat állami támogatás, alapkutatás, technológiai fejlesztés kellett ahhoz, hogy az első civil reaktorokat, erőműveket végül beindítsák. Na és az űrnagyhatalmak ezt spórolják meg vagy 50 éve az űrrel kapcsolatban. Szükséges egy nagykapacitású, olcsó szállító eszköz, ami földkörüli pájára ipari mennyiségű tömeget tud feljuttatni. Az ürrepülőgép lett volna ez az első körben, de végül mégsem vált egy űrinfrastruktúra alapjává. A kifejlesztésén az igazán új, többszöri felhasználást biztosító technológiát megspórolva költöttek rá aztán inkább mindenden indításra végül milliárdokat. A döntés helyes volt, ha csak viszonylag kevés fellövést akartak vele eleve megcsinálni. Csak ugye ez tökre szembe megy a rendszert létrehívó eredeti gondolattal.

    Most 50 év után a nagyhatalmak újra felfedezik a világűrt, mint lehetséges erőforrást és hadszinteret. A másik oldalt figyelve óvatosan, fokozatosan tolják be az pénzeket abba, amit eddig is megtehettek volna, de végül nem tették meg.

    Szal ebben a szituban a liberális gazdasági modell győzelméről, meg a népek nagy olvasztótégelyéről beszélni (lásd BLM zavargások) teljesen nonszensz. Marhára nem erről van szó! És ha Európa végre oda akarja az életben egyszer tenni a seggét valamiben, akkor ad rá pénzt Brüsszel, ha továbbra is az angolszászok, oroszok, kínaiak csicskái akarunk maradni, akkor nem.

    A helyzet adott, várjuk a döntést.