• defiant9
    #25
    "Musk beleölte az összes pénzét a prototípus fejlesztésbe és csődbe ment volna a SpaceX"
    A startup modell már csak ilyen, semmi garancia a sikerre, a befeketető kockáztat, a végén meg vagy bukik vagy nem. Ez a vállalkozói szellem szerves része az "amerikai álomnak".

    "mert az USA-nak nagy a gdp-je"
    Közeledünk. Miért nagy a GDP-je? Nem lehet hogy a nagy méretű és kulturálisan egyéges liberalizált piacnak van ebben némi szerepe?

    "EU-nak is legalább ekkora költségvetést kellene biztosítania az ESA-nak."
    Miből? Szerinted mekkora a U.S. szövetségi kormány GDP arányos költségvetése és mekkora az EU-é? Segítek az EU-ban <1% az U.S. >16%. Az EU-n belül a pénz felett a nemzetállamok rendelkeznek aki leginkább a saját pecsenyéjüket sütögetik.

    A nemzeti büszkeségben van igazság, bár ugyanúgy mi is büszkék vagyunk Farkas Bercire, meg minden apróságra amiben közreműködhettünk, az emblematikus babérokat viszont az amcsik meg az oroszok vitték el(mindekttő rendelkezett egy erősebb kormányzattal/homogénebb piaccal ahogy a Kínaiak is most építik fel ezt magukban. Azonban a gazdasági alap fontosabb szempont, az űrkutatás a jéghegy csúcsa, ezen kívül is innovatívnak kellene lennie az EU-nak, de lemaradtunk az USA és több mutató szerint már Kína mögött is.