• Irasidus
    #7
    "Arra nekem van egy sejtésem. A térnek van energiatartalma. A fotonoknak meg energiavesztesége a tágulás miatt. Itt elvileg sérül az energiamegmaradás. De mi van, ha nem? Ha a fotonok elvesztett energiája adja a többlet teret?"
    Elég bonyolult a magyarázat, és egyszer azt hiszem leírtam neked, hogy ez nem így van. Eleve nem sérül az energiamegmaradás, ha energiát ad át, vagy veszít valami, az nem az energiamegmaradás sérülése, ha belegondolsz, mindig minden folyamatosan energiát veszít, vagy vesz fel.

    A fény energiája állandó(!), vagyis úgy szokás hivatkozni rá, hogy a fény konzervált energiamennyiség (amit ADM-vel szokás jelölni) és ez nem változik. Ebbe többek között olyan tenzorok tartoznak bele, mint az impulzus, energiasűrűség. Persze, az világos, hogy a hullámhossza megváltozik, és ezzel az "energiája", de ez az energia nem az az ENERGIA, hanem egy tulajdonsága, ami megváltozott, de valójában az ENERGIÁJA ugyanakkora maradt, ha nem így lenne akkor lendületéből is veszítene, de a fény mindig fénysebességgel halad... Persze ez csak az egyik része a miértek, csak nem tudom folytassam-e? Elég bonyolult dolog, és kvantumgravitáció, meg időbeliség is befigyel...
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2020.06.29. 20:14:20