• Irasidus
    #6
    Zavaros amit írsz. Olyan fogalmak használsz amit te (vélhetően) találtál ki, viszont magyarázatot nem adsz hozzá. Példának okáért, mit jelent az, hogy a "mi időskálánk elcsúszott", mi az időskálánk, és mi a másik időskála, még is miféle képletre gondolsz, vagy milyen időskálára? Linket, képletet please! Ha a galaxisok rotációs görbéjére gondolsz, ott nincsenek különböző idők, sem skálák (persze Móricka képlettel, mert ennél egy kissé összetettebb a történet):

    Ha a Naprendszer sebessége fénysebességhez közeli sebességgel utazna, akkor más relativisztikus effektusokat is kellene észlelünk! Hogy magyarázod, hogy mégsem történik ilyen? Persze a Naprendszer nem utazik fénysebességhez közel, és a sebességét elég jó hibahatárral tudjuk mérni, ellenben a számításokhoz erre nincs szükség, ugyanis a csillagok közötti elmozdulás nulla, a nagy távolság miatt. Az idődilatáció meg két megfigyelő között történik, azaz két különböző vonatkoztatási rendszerből figyelve eltérés lép fel az idő múlásában, és nem egyetlen megfigyelő esetében. Vagyis bármilyen sebességnél ugyanazt a viszonyszámot kellene kapnod, lefordítva erre az esetre, amikor egy galaxis sebességdiszperzióját felveszed a sebességeloszlás szerint, valójában az eltérés mértékét jellemzed, vagyis a galaxis spektrumvonala állandó bármilyen sebességen, csak fénysebesség esetén vörösben lenne, de durván, de az egymáshoz képesti arány ugyanakkora lenne, hiszen egyetlen megfigyelőről van szó! Érted már?

    Az sem világos számomra, hogy mit jelent nálad a "sima relativisztikus lassulás miatt latnak több eseményt". Milyen eseményből van kevés? Ezen rejtélyes események száma, hogyan befolyásolja a galaxis forgási sebességének számítást? Számítást please! Másrészt nem tapasztaljuk, sem a Naprendszer komoly lassulását, sem a galaxisok lassulását semmilyen megfigyelési, vagy mérési eredmény esetében. Ez hogy magyarázod? Számítást itt is kérnék...
    "Ezt okozhatja pl. a naprendszer mozgasi sebessege a galaxisunk kozepe korul"
    Figyelj újdonság! :) A Naprendszer nem a galaxis közepe körül mozog, mint ahogy egy csillag sem! A csillagok - nincs rá jobb szó, de úgynevezett rozettázó mozgást végeznek a tejútrendszerben, és igencsak szabálytalan módon. Ez azért van, mert egy galaxis nem írható le tömegközéppont esetével, mivel nincs neki, ezért tömegtestként kell vele számolni, a legközelebb ehhez a folyadékok és gázok mozgása van.
    " konstansra kompenzaljuk"
    Matematikai vagy fizikai konstasra gondolsz? A sebességet, hogyan kompenzálod konstansra? Képletet pelesa!
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2020.06.29. 19:43:22