• bdzsana
    #5
    Azért ez nem ilyen egyszerű. A liberálisoknak is van szemük és tudják, hogy nagyrészt feketék ülnek a börtönökben, csak hogy a rasszizmus az ami ezt az állapotot fent tartja vagy erősíti. Mondjuk itthon cigányt akárhány diplomás (már ha van ilyen :)) sokkal nehezebb talál albérletet, nehezebben talál munkát. Feleségem munkaügyiben dolgozik, és a munkaadók konkrétan megmondják, hogy cigányt ne küldjön pedig rengeteg olyan van akik ha nem is diplomások, de van szakképzettségük normálisak és el tudnák végezni a feladatot, de nem veszik fel.
    Persze nem mondom, hogy alaptalan, de nyilván nagyobb eséllyel fog valaki olyan pályára lépni, ami erősíti a rasszizmust ha folyamatosan hátrányból indul és gyakorlatilag olyan környezetben nő fel ahol már alapból ferde szemmel néznek rá, ráadásul gyakran mélyszegénységből jönnek ahonnan így még nehezebb kitörni.
    Szóval nem olyan egyértelmű ez, ördögi kör. Statisztika alapján nyilván vannak alapjai nem is kicsi hogy több a bűnöző a feketék vagy itthon a cigányok között, de ha a rasszizmusnak teret engedünk akkor jobb nem lesz csak sokkal rosszabb.

    A liberális hozzáállásnak ez lenne a magyarázata.