Berta Sándor

Nem fejleszt a jövőben arcfelismerő rendszereket az IBM

A társaság vezetője morális okokkal indokolta a döntést, de egyébként is veszteséges az üzletág.

Arvind Krishna, az IBM vezérigazgatója az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának küldött levelében azt írta, hogy az általa vezetett társaság a jövőben nem fog arcfelismerő szoftvereket fejleszteni. A menedzser kiemelte, hogy az IBM vehemensen az olyan technikák ellen van és azokat nem is fogja elfogadni, amelyeket tömeges megfigyelésekre, faji profilozásra, az alapvető emberi jogok megsértésére vagy más olyan célra használnak, amely nem egyeznek az értékeikkel, illetve a bizalom és az átláthatóság elvével. A vállalat ellenzi a technológiával való visszaéléseket és annak a szabadság elnyomására való felhasználását.

Krishna hozzátette, hogy minden arcfelismerő rendszerrel kapcsolatos fejlesztőmunkájukat azonnali hatállyal leállítják, és az bbe az irányba mutató kutatásokat sem fognak egy ideig folytatni. Fontos ugyanis, hogy azokban az időkben, amikor egyre többen tüntetnek azonos jogokért, a döntéshozók bevonásával nemzeti párbeszéd kezdődjön az arcfelismerő programokról és azok etikai vonatkozásairól. Az elmúlt években ismertté vált esetek miatt egyre inkább felmerült a hatóságok növekvő felelőssége és tudatosítani kell, hogy a mesterséges intelligencia és az arcfelismerés alkalmazása rendkívül komoly eszköz a rendőrség kezében.

Az óriáscég azután hozta meg a döntését, hogy az Amerikai Egyesült Államokban tüntetések kezdődtek a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen, miután egy intézkedés után George Floyd május 25-én elhunyt. 2018 júliusában Brad Smith, a Microsoft elnöke és jogi igazgatója bírálta az arcfelismerő szoftvereket és azok hasznosságát, mondván: az arcfelismerés egy komoly eszköz, amelyet rosszul alkalmaznak és az ilyen megoldások használatát a kormányoknak szabályozniuk kellene. Később ugyanezt az álláspontot képviselte Tim O'Brien, a Microsoft mesterséges intelligencia programokért felelős ügyvezető igazgatója és egyúttal a társaság etikai vezetője is. Az IBM-mel kapcsolatban egyébként 2019 márciusában ismertté vált, hogy 100 millió magánfotót használt fel engedély nélkül és azokból létrehozott egy ingyenes képadatbázist az arcfelismerő algoritmusok tesztelésére. A konszern akkor jelezte: szeretné, ha jobban működne a technológia a színes bőrűek és a nők esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • peterx #7
    Pl. kemény de hatásos megoldás lehet, hogy a gyerekvállalást feltételkhez köti az állam mint mondjuk Kínában az egykepolitika. Itt csak azok vállalhatnának gyereket akik rendezett körülmények közt élnek, bűntetlen előéletűek max minimális kihágások "megengedettek" amik x év után elévülnek. Így a természetes szelekció révén előbb utóbb csak azok maradnak meg akiknek a normális viselkedés az alap, kihal az a kultúrális közeg ami újratermeli a problémás embereket.

    Ha mindenz megvalósul a társadalom nemhogy rasszista nem lesz, de észre se fogja venni h valakinek más a bőrszíne, mert totális irreleváns lesz és kihalnak a sztereotípiák is. Nem fog nap mint nap senki hallani késelésekről, brutális gyilkosságokról 100 Ft-ért, stb.
    Utoljára szerkesztette: peterx, 2020.06.10. 20:10:28
  • peterx #6
    Igen valóban jogos amit írsz, viszont a dolog ott kezdődne, hogy a liberálisok elismerik, hogy márpedig nagy baj van az integrálandó közösség kultúrájával ami élteti a bűnözést sőt elismerésnek számít ha valaki börtönben ül pl. Nem a többségnek kell integrálódni a kisebbséghez hanem fordítva. E helyett liberálisék abból indulnak ki, hogy mindez a többségi társadalom rasszista hozzállása ami igen elismerem jelen van, DE(!) ez egy reakció és nem ez a probléma gyökere. A liberálisok nem beszélnek a probléma gyökeréről, hanem terelnek és mindenki mást hibáztatnak.

    Megoldás csak állami kényszerítő eszközökkel lehetséges pl. a kommunizmusban kuss volt a cigányoknak és dolgozniuk kellett nem volt mese (ahogy mindenki másnak is), de manapság ez nem PC h az állam elvár valamit, ahogy az sem PC h valakinek vannak kötelességei is. Ma mindenkinek csak jogai vannak és ez a gond.
    Utoljára szerkesztette: peterx, 2020.06.10. 19:53:46
  • bdzsana #5
    Azért ez nem ilyen egyszerű. A liberálisoknak is van szemük és tudják, hogy nagyrészt feketék ülnek a börtönökben, csak hogy a rasszizmus az ami ezt az állapotot fent tartja vagy erősíti. Mondjuk itthon cigányt akárhány diplomás (már ha van ilyen :)) sokkal nehezebb talál albérletet, nehezebben talál munkát. Feleségem munkaügyiben dolgozik, és a munkaadók konkrétan megmondják, hogy cigányt ne küldjön pedig rengeteg olyan van akik ha nem is diplomások, de van szakképzettségük normálisak és el tudnák végezni a feladatot, de nem veszik fel.
    Persze nem mondom, hogy alaptalan, de nyilván nagyobb eséllyel fog valaki olyan pályára lépni, ami erősíti a rasszizmust ha folyamatosan hátrányból indul és gyakorlatilag olyan környezetben nő fel ahol már alapból ferde szemmel néznek rá, ráadásul gyakran mélyszegénységből jönnek ahonnan így még nehezebb kitörni.
    Szóval nem olyan egyértelmű ez, ördögi kör. Statisztika alapján nyilván vannak alapjai nem is kicsi hogy több a bűnöző a feketék vagy itthon a cigányok között, de ha a rasszizmusnak teret engedünk akkor jobb nem lesz csak sokkal rosszabb.

    A liberális hozzáállásnak ez lenne a magyarázata.
  • peterx #4
    1. majd kifejleszti más, bukták a piacot

    2. liberális barátaink nagyon szeretik tagadni a valóságot.. egy ilyen rendszerrel real-time lehet követni, hogy valami furmányos okból kifolyólag mégsem az ősellenségnek kikiáltott fehér heteró férfiak követik el USA-ban a piti bűncselekmények túlnyomó többségét.. ergo rászísstáá a rendszer!

    3. olyan rendszert kell tervezni ami visszaigazolja 2. pontban említett valóság tagadást, a bűnös minden tekintetben kizárólag csak fehér heteró férfi lehet, semmilyen más védett kaszt! Az a jó rendszer!

    (4. Nem vagyok rasszista, a tények viszont makacs dolgok amit nem mindenkinek olyan könnyű figyelmen kívül hagynia, legalábbis nekem nem megy. Biztos én vagyok maradi.. :))
  • Rage47 #3
    Köszi!
  • akyyy #2
    Háthas más is ide téved:
    https://sg.hu/forum/uzenet/1080392254/27057

    avagy ki kell a beállításokokban kapcsolni a chatet.

    https://sg.hu/felhasznalo/beallitasok
  • grebber #1
    A fórum meddig nem lesz elérhető? Már tegnap este óta nem jön be!