• _svd_
    #22
    Na jó tisztázzunk néhány dolgot.

    "az egyéb emésztőszervi problémák okozzák általában a cukorbetegséget, amely idővel a túl alacsony inzulintermelésben csúcsosodik ki."

    Nem.
    A cukorbetegség anyagcserezavar betegség és nem emésztőszervi betegség.
    Legalább kettő fajtája van.
    Az egyik formája a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek a károsodása okán nem termelődik (elegendő) inzulin.
    A másik fajtája amikor izomsejtek nem veszik fel a cukrot és folyamatosan növekvő mennyiségű inzulin szükséges az inzulin intolerancia ellensúlyozásához. Ez esetben egy kalcium hormon alapú szabályzás problémája állhat a betegség hátterében. Az inzulin adagolás csak tüneti kezelés. Minden szénhidrát cukorrá bomlik, ami időigényes nem okoz hatalmas vércukor koncentráció csúcsokat a vérben. A szőlőcukor szinte azonnal kerül a vérbe. A répacukor gyorsan ám kettő lépésben okoz magas vércukorszintet.
    Ez az egyik gond a cukrokkal.

    "Ja és az alkohol nagyon más téma.."
    Nem egészen. Az alkoholok és a cukrok nagyon hasonló molekula struktúrákkal rendelkeznek. Cukoralkoholokat szoktak édesítőszernek használni.
    A magas cukorbevitel ugyan űgy tönkreteszi a májat, mint az alkohol. Ráadásul függőséget is okoz. Nyilván nem annyira erőset, amint az alkohol, de rá lehet szokni.

    "Te képben vagy mennyi az a 10 gramm cukor? "

    Pontosan 10 gramm. Egy kockacukor nagyjából 3.7 - 4 gramm.
    Vissza térve a kukoricaszirupra. Valamivel egészségesebb, csak 78%-a cukor. Tartalmaz némi hasznos anyagot, az üres kalóriákon kívül.

    "De csak abban az esetben, ha kórosan sok cukrot eszik valaki. Nem sokat, hanem kórosan sokat. De bármilyen más étel esetén is ugyanez a helyzet alakulhat ki..."

    Az a baj, hogy mindenbe nyomnak ma már cukrot. Ízfokozó és tartósító szer. Mivel nincs szükségünk cukorra, a szénhidrátokból előállítjuk magunknak a szükséges mennyiséget, sokan akaratlanul is kórosan túltolják a fogyasztását.

    "Az inzulincsúcsot egy cukormentes, túl sok étel bevitele esetén is megtörténik..."

    Ez így nem jelenthető ki.
    Egy adag cukormentes krumplipüré képes vércukorcsúcsot okozni. Dupla adag "fog keményre" főzött (teljes kiőrlésű lisztből készült) tészta viszont nem. Az emészthetőség sebessége nagyon számít. Sokszor nem csak azzal van amit megeszünk. Legalább akkorra baj, hogy túlfőzött ételeket eszünk.

    "Szóval kiválasztottak egy tápanyagot, most épp a cukrot és kikiáltották mumusnak."

    Az első mumusok a zsírok voltak. Azokat sokkal egyszerűbb kivonni az ételekből. A hiányukat sóval és cukorral pótolták az ételekben.
    Ez kontraproduktív. A cukorral ellentétben, zsírokra szüksége van az emberi anyagcserének. Nem is hozott javulást az átlagember egészségében. A vérkeringési betegségek száma csökkenés helyett inkább növekedett, az elvárásokkal szemben.