Gyurkity Péter
Hosszabb életet jelent a zsírszegény tej
Erre hívja fel a figyelmet egy tanulmány, az összkép azonban korántsem ennyire egyértelmű.
Még az ősz folyamán jelent meg a világhálón egy új tanulmány, amely az amerikai Brigham Young Egyetem professzorának munkája, annak eredményei alapján készült el. Ebben több ezer tengerentúli felnőtt bevonása és vizsgálata alapján azt a fő következtetést vonták le, hogy a zsírszegény tej gyakori fogyasztása egyben hosszabb életet eredményez, azt viszont ők is elismerik, hogy ezzel a témán belül tovább folytatódik a vita és az eltérő vélemények állandó ütköztetése.
A kísérlet során csaknem 6 ezer amerikai felnőtt telomereit, azok hosszát vizsgálták meg, amely egyben a biológiai öregedés folyamatát, ennek előrehaladását jelzi számunkra, ezen adatokat pedig összevetették az illetők tejivási szokásaival, elsősorban azt jegyezve fel, hogy milyen gyakran és milyen tejet fogyasztanak. Az összesített adatok alapján úgy tűnik, hogy a legjobban azok járnak, akik 0, illetve 1 százalékos tejet fogyasztanak viszonylag gyakran, míg azon személyek, akik 2 százalékos vagy teljes tejet isznak, gyorsabban öregednek. A zsírtartalom növelése tehát felgyorsítja a biológiai óránkat, mivel a telomerek rövidülését okozza, ez pedig minden egyes százalék zsírtartalom után 69 bázispár elvesztését jelentette, amely nagyjából 4 évnek felel meg – a teljes, valamint a 0 százalékos tejet fogyasztók között már 145 bázispár volt a különbség, itt viszont a kép nem teljesen egyértelmű.
A tanulmányban résztvevő személyek mintegy fele naponta fogyaszt tejet, egynegyedük hetente teszi ezt meg. Egyharmad választja a teljes tejet, további 30 százalék a 2 százalékost részesíti előnyben, 10 százalék az 1 százalékos, 17 százalék pedig a 0 százalékos tej mellett teszi le voksát – 13 százalék egyáltalán nem fogyaszt tehéntejet. Ezzel kapcsolatban maga a professzor is megjegyezi, hogy a tejfogyasztás kérdése továbbra is erősen megosztja az embereket, itt pedig ő is mindkét ellentétes pont előnyeiről gyorsan 1 órás prezentációt tudni összedobni. Emiatt több figyelmet kellene fordítanunk a témára, viszont azt gyorsan hozzátette, hogy a tanulmány szerint a tejet teljes mértékben kerülők szintén gyorsabban öregednek, vagyis a zsírszegény változatok fogyasztása tűnik a legjobb választásnak.
Maga a tejfogyasztás tehát szerinte is erősen javallott, itt azonban óvatosabban kell választanunk a különböző fajták között.
Még az ősz folyamán jelent meg a világhálón egy új tanulmány, amely az amerikai Brigham Young Egyetem professzorának munkája, annak eredményei alapján készült el. Ebben több ezer tengerentúli felnőtt bevonása és vizsgálata alapján azt a fő következtetést vonták le, hogy a zsírszegény tej gyakori fogyasztása egyben hosszabb életet eredményez, azt viszont ők is elismerik, hogy ezzel a témán belül tovább folytatódik a vita és az eltérő vélemények állandó ütköztetése.
A kísérlet során csaknem 6 ezer amerikai felnőtt telomereit, azok hosszát vizsgálták meg, amely egyben a biológiai öregedés folyamatát, ennek előrehaladását jelzi számunkra, ezen adatokat pedig összevetették az illetők tejivási szokásaival, elsősorban azt jegyezve fel, hogy milyen gyakran és milyen tejet fogyasztanak. Az összesített adatok alapján úgy tűnik, hogy a legjobban azok járnak, akik 0, illetve 1 százalékos tejet fogyasztanak viszonylag gyakran, míg azon személyek, akik 2 százalékos vagy teljes tejet isznak, gyorsabban öregednek. A zsírtartalom növelése tehát felgyorsítja a biológiai óránkat, mivel a telomerek rövidülését okozza, ez pedig minden egyes százalék zsírtartalom után 69 bázispár elvesztését jelentette, amely nagyjából 4 évnek felel meg – a teljes, valamint a 0 százalékos tejet fogyasztók között már 145 bázispár volt a különbség, itt viszont a kép nem teljesen egyértelmű.
A tanulmányban résztvevő személyek mintegy fele naponta fogyaszt tejet, egynegyedük hetente teszi ezt meg. Egyharmad választja a teljes tejet, további 30 százalék a 2 százalékost részesíti előnyben, 10 százalék az 1 százalékos, 17 százalék pedig a 0 százalékos tej mellett teszi le voksát – 13 százalék egyáltalán nem fogyaszt tehéntejet. Ezzel kapcsolatban maga a professzor is megjegyezi, hogy a tejfogyasztás kérdése továbbra is erősen megosztja az embereket, itt pedig ő is mindkét ellentétes pont előnyeiről gyorsan 1 órás prezentációt tudni összedobni. Emiatt több figyelmet kellene fordítanunk a témára, viszont azt gyorsan hozzátette, hogy a tanulmány szerint a tejet teljes mértékben kerülők szintén gyorsabban öregednek, vagyis a zsírszegény változatok fogyasztása tűnik a legjobb választásnak.
Maga a tejfogyasztás tehát szerinte is erősen javallott, itt azonban óvatosabban kell választanunk a különböző fajták között.