• defiant9
  #78
  "Akkor kérdem én, hogy kerül a rendszerbe a CO2 kvóta?"
  Úgy hogy a közöst használod, ha nem lenne szabályozás akkor ugyanúgy nyugodtan borogathatnám a szemetet a lakóhelyed elé. A rendszer csak addig liberális ameddig nem más kárára tevékenykedsz. Ott véget ér a te szabadságod és elkezdődik másé.

  "Akkor honnan fedeznénk a kieső áramtermelést?"
  A piacról, ha piaci alapon rentábilis Visonta fenntartása akkor finanszírozza a tulajdonos, majd vegye ki a nyereséget ha úgy látja jónak. Ha drága a CO2 kvóta és valóban nincs alternatív forrás akkor a piaci mechanizmusok szerint ez megdrágítja az áram árát amit értelemszerűen a fogyasztók fizetnek ki(mindent mi fizetünk végső soron), ezzel is ösztönzik őket hogy spóroljanak jobban. A magas ár láttán meg dönthet úgy valaki hogy akkor ezen az áron már megéri modernizálni az erőművet. És akkor itt látható hogy a választási propagandának használt hatósági ár miért is rossz, miért torzítja a kereslet-kínálat önszabályozó rendszerét.

  "de egyáltalán miért kellett privatizálni"
  Mert az állam nem hatékonyan működtet a rá bízott gazdasági egységeket. Eljön majd az 'államosítás' ideje is, de az még jóval odébb van.