• mizar1
    #157
    Valószínűleg leáll a további átlaghőmérséklet emelkedés, pár éven belül ezt érzékelni is fogjuk. Addig is érdemes elolvasni az eddigi jóslatokat:

    - 1. "Hatásos pénzügyi pozitív és negatív szabályzók nélkül nyolc éven belül visszavonhatatlanul összeomlik klíma- és ökológiai rendszerünk. Gazdasági rendszerünk óriási hiányosságokkal küzd, és ez – a környezetvédelmi és klímaválsággal együtt – avval fenyeget, hogy elnyel bennünket."

    - (Károly herceg, 2009. június. Lejárt 2017 júniusban.)
    ---------------
    2. "Ha a következő tíz évben nem hozunk radikális intézkedéseket az ÜHG kibocsátás csökkentésére, elérkezünk a “point of no return”-höz, ahhoz a ponthoz, ahonnan már nincs visszatérés. A helyzetet az egész bolygóra érvényes vészhelyzetnek lehet csak nevezni. Ha ezt elfogadjuk, akkor semmi más nem fontos, mondta PK egy interjúban az Associated Press-nek. Gyorsan meg kell szerveznünk magunkat, hogy megfelelő választ tudjunk adni a kihívásokra, és én ennek szentelem magamat."

    - (Al Gore, 2006. Lejárt 2016. januárjában).
    -----------------
    3. "New York 20 éven belül víz alatt fog állni. A West Side Highway-t (autópályát) a Hudson folyó mentén a víz el fogja lepni. Az ablakokat ragasztószalagokkal fogják rögzíteni az erős szél miatt. A jól ismert madarak már nem lesznek ott, a vegetáció teljesen más lesz."

    - (James Hansen, a NASA GISS – igazgatója, 1988. Lejárt 2008-ban).
    -----------------
    4. "46 év múlva gátak fogják védeni New Orleanst, Miamit és New Yorkot a megemelkedett tengerszinttől. Phoenixben (Arizona) harmadik hete tart a 46 fokos kánikula. Az aszályos évtizedek elsivatagosították az egykor termékeny amerikai Közép-Nyugati övezetet. Hurrikánok sújtják Florida vidékét, az erdőtüzek több ezer km2 erdőt elpusztítanak. Science-Fiction? Aligha. Ezek a globális fölmelegedés vagy üvegházhatás kijózanító forgatókönyvei, amelyek a tudósok szerint bekövetkezhetnek, ha tovább folytatjuk környezetünk szennyezését. S hogy megfordítsuk az egész bolygót fenyegető környezeti válságot, erőfeszítéseket kell hozniuk a kormányoknak, vállalkozásoknak és főként az egyes polgároknak."

    -(Jeremy Rifkin, 1989. (több népszerű-tudományos könyv szerzője, az EU tanácsadója)
    A lejáratig még van 15 év, de semmi előjele a tengerszint drasztikus emelkedésének.)
    --------------
    5. "Négy év múlva jön el az utolsó határidő, hogy intézkedéseket hozzunk a fosszilis tüzelőanyagok korlátozására. Ha ezt elmulasztjuk, nem lesz többé lehetőségünk a Föld hőmérsékletét a 2 fokos limiten belül tartani. A világ teljesen meg fog változni."

    -(Timothy Wirth, az ENSZ Klímavédelmi Alapítványának elnöke tette közzé 2012-ben. Lejárt 2016-ban).
    -------------
    6. "Ha a következő öt évben nem hozunk alapvető intézkedéseket, akkor már túl késő lesz. Amit az ezt követő 2-3 évben teszünk, az fogja meghatározni jövőnket."

    -(Rajendra Pachauri, az IPCC korábbi elnöke. A kijelentés keletkezési ideje 2007. Ami azt jelenti, hogy 2012 után már túl késő volt bármit is tenni az Armageddon megállítására).
    --------------
    7. "Tíz éven belül az előtt a dilemma előtt állunk, hogy a világ növénytermesztése vagy az állatokat táplálja, vagy az embert. A kettő együtt nem fog menni."

    -(George Monbiot, 2002. Lejárt 2012-ben).
    --------------
    8. "11 éven belül teljes nemzetek tűnhetnek el a tengerszint növekedés miatt, ha addig nem szabunk gátat a globális felmelegedésnek."

    -(Noel Brown, az ENSZ környezetvédelmi titkára, 1989. Lejárt 2000-ben).
    --------------
    9. "A Maldív-szigetek 30 év múlva lakhatatlanok lesznek a tengerszint emelkedés és az ivóvízforrásoknak ebből következő elapadása miatt."

    -(Hussein Shihab, a Maldív Szigetek környezetvédelmi minisztere: 1988 szeptember 26. Lejárt 2018 szeptember 26.-án).
    ---------
    (Forrás: klimarealista.hu, manhattancontrarian.com/blog/2018-10-11-manhattan-contrarian-quiz-climate-tipping-points-edition)
    Utoljára szerkesztette: mizar1, 2020.01.05. 08:02:27